Home Overzicht Genieten blijft Genieten

Genieten blijft Genieten

0

Een plek waar iedereen gelijk is. Waar vrijwilligers elke week koken voor buurtbewoners in Resto Van Harte. Waar elke week live muziek wordt gemaakt. Waar je altijd met een glimlach vertrekt, mede dankzij mensen als Frank, Theo, Teo en Stephanie. Bent u al eens in Grand Café Genieten geweest?

‘Genieten’ is een begrip in Oost, gevestigd in het stadsdeelkantoor van Oost aan het Oranje Vrijstaatplein. Volgende week start de verbouwing van het stadsdeelkantoor. Veel mensen hebben vragen over de toekomst van Genieten. Het is goed om te weten dat de daginvulling verandert, maar de activiteiten niet. Genieten blijft Genieten.

Hoe zit het dan precies? De gemeente Amsterdam wil al zijn gebouwen beter benutten. Dat is duurzamer en scheelt belastinggeld. Wie regelmatig in het gebouw komt, weet dat veel ruimtes niet optimaal worden gebruikt. De kantine van Stadsdeel Oost staat buiten lunchtijd leeg, en ook in Grand Café Genieten is het overdag vaak stil, terwijl het na vijven een drukke en levendige plek is. Die twee activiteiten kunnen beter gecombineerd worden. Het past in de doelstelling van de gemeente om het dubbel-gebruik van ruimtes te stimuleren. In Oost zijn we op zoek naar meer van dit soort ruimtes. We zijn op IJburg bezig met een locatie, maar wie weet zijn er meer ruimtes waar we door dubbelgebruik meerdere groepen gebruik van kunnen laten maken. Een buurthuis voor maar één gebruiker is echt niet meer van deze tijd.

In juli gaat het café twee weken dicht voor de verbouwing. Daarna wordt overdag de ruimte van Grand Café Genieten een ‘plaza’ waar ambtenaren, bestuurders en bewoners/organisaties elkaar ontmoeten voor korte afspraken en lunch. Vanaf vijf uur in de avond én in het weekend wordt de ruimte gebruikt door Genieten. De ruimte kan snel worden omgebouwd. Ook de keuken blijft beschikbaar. Alle subsidies voor de activiteiten blijven behouden: Resto Van Harte blijft, het muziekcafé Oost blijft, en het blijft een plek voor ontmoetingen en feesten.

De Ouderen Advies Raad (OAR) en de bridgeclub zijn de weinige vaste gebruikers overdag. Met hen vinden we een oplossing: de raadszaal en de kantine van de Wethouder Verheijhal zijn beschikbaar.

En als u Grand Café Genieten niet kent: kom eens langs! Elke dinsdagavond kunt u voor 5 euro eten bij Resto Van Harte. En bent u benieuwd naar alle buurtvoorzieningen in Oost?