Home Kunst Geschiedenis van Marrons vertelt in ‘coronaproof’ labyrint

Geschiedenis van Marrons vertelt in ‘coronaproof’ labyrint

0

In juli presenteert het Plein Theater Swart Gat/Gouden Eeuw, een theatrale beleving over een onbekend deel van de Nederlandse cultuur en geschiedenis, die van de Marrons. Het wordt uitgevoerd in de vorm van een ‘coronaproof’ labyrint.

Marrons zijn afstammelingen van Afrikanen die door slavenhandelaren onder dwang naar Suriname zijn gebracht, zich bevrijdde en vestigden in de Amazone. De theatrale installatie toont wijsheden vanuit het Marrons perspectief en hun visie op vrijheid, geneeskrachtige planten en omgaan met de dood, in relatie tot de actualiteit van vandaag.

De theatrale installatie wordt geopend op woensdag 1 juli Keti Koti 2020, wanneer de afschaffing van de slavernij herdacht en gevierd wordt en is heel de maand juli individueel te bezoeken op vooraf aan te melden tijdslots.

‘Met Swart Gat/Gouden Eeuw willen wij een onbekender deel van de Nederlandse cultuur over het voetlicht brengen, namelijk die van de Marrons’, licht Berith Danse toe. Zij is directeur van hert Plein Theater. ‘De onterechte onbekendheid en wijze waarop erover gesproken wordt doet vermoeden alsof hun cultuur geen onderdeel zou zijn van de gezamenlijke culturele heritage van Nederland. Het feitelijke tegendeel is namelijk waar. Daar waar andere helden in de ‘vaderlandse geschiedenis’ worden omarmd en genationaliseerd, blijven zij in de schaduw van het collectieve bewustzijn. Nu, in 2020, lijkt het mechanisme hierachter nog steeds niets aan urgentie te hebben verloren.’

‘Juist nu een onderwerp als racisme wereldwijd de aandacht heeft willen wij via de kunst van performance, theater en verbeelding inzichten bieden tot de subtiele werking van racisme, uitsluiting, mainstream denken en het diepgewortelde apartheidshandelen dat eruit voortkomt.’

Het project is een initiatief van theatermaker, natuurgeneeskundige en directeur van Plein Theater Berith Danse. Zij maakte al meerdere theatertentoonstellingen vanuit onderzoek naar het Nederlands Slavernijverleden. Het is een samenwerking met de Surinaamse theater- en filmmaker Tolin Erwin Alexander. Hij is door het theater uitgenodigd als Artist In Resident, maar werkt door de corona-omstandigheden vanuit Ecuador aan deze installatie. Andere samenwerkingen zijn onder andere vormgever Bartel Meyburg en vereniging Ons Suriname.

Op maandag 15 juni om 12.00 uur worden de eerste tijdslots vrijgegeven op www.plein-theater.nl en kunnen de eerste bezoekers zich aanmelden.