Home Kunst Gesloten maar toch open: Scheepvaartmuseum, Pakhuis de Zwijger, Nationale Opera

Gesloten maar toch open: Scheepvaartmuseum, Pakhuis de Zwijger, Nationale Opera

0

Theaters en musea sluiten hun deuren, heel veel activiteiten gaann niet door. Online is er nog wel wat te beleven. De Nederlandse Opera besloot de wereldpremière van Ritratto wèl uit te voeren, maar zonder publiek. Online was de hele opera live te zien en nu helemaal terug te kijken. Ook de Week tegen racisme waaraan Pakhuis de Zwijger vorige week veel aandacht zou besteden is gecanceld. Nu staan er videocasts, programma’s en documentaires online. Ook het Scheepvaartmuseum verwent je met boeiende informatie via de onlinekanalen.

Kunst verbindt in tijden van crisis. Kunst biedt troost, afleiding, inspiratie en hoop. Daarom heeft de Nederlandse Opera & Ballet de afgelopen week hard gewerkt aan een online programmering waarmee je ook de komende periode kunt blijven genieten van al het moois dat Nationale Opera & Ballet te bieden heeft. De wereldpremière van de opera Ritratto ging zaterdagmiddag in wereldpremière. Hij was in zijn geheel op het YouTube-kanaal van Nationale Opera & Ballet te zien. Het is een mooi initiatief waardoor je zomaar van deze opera kunt genieten. Meteen isook de lange, intensieve en mooie voorbereidingstijd voor iedereen voor en achter de schermen niet voor niets geweest.

→ Wereldpremière opera Ritratto 

Het Scheepvaartmuseum ligt, zoals ze zelf zeggen, noodgedwongen voor Pampus. Dat betekent niet dat het museum en de collectie voor jou niet toegankelijk zijn. Totdat het museum de deuren weer opent, kun je via de online kanalen boeiende minicollege’s en video’s, mooie artikelen, ijskoude podcasts, leuke kinderactiviteiten en nog veel meer zien. Verveel je niet en houd de sociale media van het museum in de gaten voor je dagelijkse portie vitamine zee uit Het Scheepvaartmuseum.

→ Het Scheepvaartmuseum ligt voor Pampus

Vorige week was het de week tegen racismorganiseren van 16 t/m 20 maart 2020 de tweede editie van de jaarlijkse Week Tegen Racisme (WTR), een festival in aanloop naar de landelijke Demonstratie Tegen Racisme. De WTR biedt een interdisciplinair festivalprogramma vol theater, film, muziek, fotografie, beeldende kunst, spoken word, storytelling, lezingen, workshops en dialoog. Hierbij werken we samen met kunstenaars in allerlei disciplines, maatschappelijke organisaties en stadmakers. Tijdens het festival agenderen we een groot aantal onderwerpen binnen de hoofdthema’s racisme en discriminatie, zo behandelen we onder meer politiek, onderwijs, vluchtelingen-vraagstukken en klimaatracisme.

Ook De Week Tegen Racisme 2020, die afgelopen week gepland stond, kon niet doorgaan. Omdat veel mensen zich betrokken voelen bij deze belangrijke week, heeft Pakhuis de Zwijger een overzicht gemaakt van de complete storytelling campagne: bestaande uit drie mini-documentaires, drie televisieprogramma’s, een trailer én een podcast. Ook zijn twee Livecasts van vorig jaar uitgelicht: Over Klimaatracisme en Stereotypering in de Nederlandse media. Zo kun je in deze gekke tijden toch nog een beetje meenemen van de week Tegen racisme.

Week Tegen Racisme TV
Presentator Maurice Seleky in gesprek met Seada Nourhussen (hoofdredacteur OneWorld) en Enis Odaci (zakelijk leider NieuwWij). Thema: media, discriminatie en racisme.
KIJK NU
Presentator Maurice Seleky in gesprek met burgerrechtenactivist Marjan Sax en programmamaker Max de Ploeg, projectleider van de Week Tegen Racisme. Thema: activisme, discriminatie en racisme.
KIJK NU
Presentator Maurice Seleky in gesprek met theatermaker Mounir Samuel en Martijn Kamphorst, chef redactie van Winq Magazine. Thema: taal, discriminatie en racisme.
KIJK NU

Week Tegen Racisme Portretten
In deel 1 van de docu-serie volgen we activist Raki Ap, woordvoerder van de Free West-Papua Campaign. Wat motiveert hem in zijn strijd tegen racisme en discriminatie? En wat betekent klimaatverandering vanuit het perspectief van de West-Papuans?
KIJK NU
In deel 2 van de docu-serie volgen we activist Naomie Pieter, co-founder van Black Queer & Trans Resistance Nederland. Onverbiddelijk zet zij zich in voor de zwarte queer-gemeenschap. Wat motiveert haar en waar haalt ze haar kracht vandaan?
KIJK NU
In deel 3 van de docu-serie volgen we Adbou Menehbi, medeoprichter van het KMAN en Comité 21 maart. Al sinds de jaren ’70 zet Abdou zich in voor de rechten van migranten in Nederland. Wat was de opstap naar een onvermoeibare inzet tegen racisme?
KIJK NU

Week Tegen Racisme | Podcast
Dionne Abdoelhafiezhan over het oplossen van sociale en raciale problemen.
LUISTER NU

Terugkijken naar de Week Tegen Racisme 2019
Klimaatracisme: Wat is het?
Kijk NU
Festival 2019: Samen Tegen Racisme
KIJK NU