Met het coronavirus op de loer kun je maar het beste uit de buurt van anderen blijven. Als je tot een kwetsbare risicogroep hoort kun je beter de deur niet uitgaan. Op die manier ga je verspreiding van het virus tegen. Maar hoe kom je dan aan je boodschappen? En hoe ga je naar een belangrijke afspraak? Is er nog wel iemand waar je je verhaal aan kwijt kan? Organisaties voor sociaal werk slaan de handen ineen en organiseren hulp met ‘Voor elkaar in Amsterdam’.
Voor elkaar Amsterdam
020 767 0031
Juist in deze onzekere tijden is sociaal contact en praktische hulp voor de oudere en kwetsbare mensen belangrijk. Het idee dat de buitenwereld er nog voor je is en dat je kunt bellen voor hulp of een luisterend oor zorgt ervoor dat je je minder alleen voelt. Vanuit een centraal telefoonnummer voor praktische hulpvragen en contactverzoeken 020 767 0031 leidt ‘Voor elkaar Amsterdam’ je door naar de organisaties in de buurten van Amsterdam. Ook is er een een website beschikbaar: voorelkaarinamsterdam.nl.
Het centrale nummer is er voor praktische vragen als een boodschap doen, een klusje dat erg nodig is of vervoer. Ook kun je bellen voor een praatje, een luisterend oor. ‘Voor elkaar Amsterdam’ zorgt ervoor dat je snel verbonden wordt met de organisatie en dienstverlening in de eigen buurt.
Daarnaast gaan de vrijwilligers ook actief bellen om te kijken hoe het gaat met de bewoners die normaal gesproken naar een Huis van de Wijk, Huiskamer in de Buurt of een Ontmoetingscentrum komen, maar nu alleen thuis komen te zitten. Gewoon even bellen, een praatje maken en vragen of er wat nodig is maakt dan het verschil.
‘Voor elkaar Amsterdam’ roept Amsterdammers op zich te melden als ze iets kunnen en willen betekenen voor een ander. En de Amsterdammer die hulp nodig heeft of een praatje wil maken gaan we – buurtgebonden – in contact brengen met deze vrijwilligers. Zo verbinden we de buurtbewoners met elkaar en slaan we ons hier samen doorheen.
Het belteam van 020 767 0031 is beschikbaar
van maandag t/m vrijdag van 10.00 tot 16.00 uur.
Alle bestaande telefoonnummers in de stad voor hulp en advies blijven ook actief. ‘Voor elkaar Amsterdam’ is aanvullend en in de plaats van de dagelijkse sociale ontmoeting en hulp die we normaal gesproken al bieden.