Home Amstel- en Bajes Kwartier Gevangenistoren in Bajeskwartier wordt herbouwd en uitgebreid

Gevangenistoren in Bajeskwartier wordt herbouwd en uitgebreid

Woontoren The Robin met 129 appartementen

0

In het nieuwe Bajeskwartier wordt volop gebouwd. De herinnering aan de Bijlmerbajes blijft bestaan, niet alleen door de naam van de voormalige gevangenis. Eén van de gevangenistorens wordt herbouwd en uitgebreid met drie in elkaar grijpende, lagere bouwdelen. Deze woontoren The Robin met 129 appartementen is het ontwerp van Barcode Architects en wordt het oorspronkelijke witte kleur uitgevoerd. Ook zal een deel van de oorspronkelijke gevangenismuur in de wijk een nieuwe plek innemen.

De lichte, ruimtelijke 129 woningen variëren van compacte, functionele studio’s tot ruime appartementen. Bovenop elk van de drie lage blokken worden groene dakterrassen aangelegd die voor de aangrenzende woningen, maar ook aan alle andere bewoners van het gebouw veel extra buitenruimte gaan bieden. Deze collectieve terrassen liggen op verschillende verdiepingen. De landschapsinrichting op de grote dakterrassen draagt bij aan de reductie van de hittestress en aan de waterberging in de wijk.

Het zes verdiepingen hoge atrium is het bruisende hart van het gebouw en biedt, naast de functie als hoofdentree tot de woningen, ook ruimte aan diverse andere functies, zoals publieke evenementen voor de buurt. De open ruimte volgt de historische lijn van de oorspronkelijke gevangenistoren en loopt van de entreehal tot het eerste dakterras. Openingen in de wanden bieden vanaf de verdiepingen zicht op de activiteiten in het atrium.

Deel oorspronkelijke gevangenismuur neemt nieuw plek in

Het volledige Bajeskwartier is ontworpen vanuit een circulaire visie. Een deel van de oorspronkelijke gevangenismuur zal in de wijk een nieuwe plek innemen en 98 procent van de grondstoffen uit de sloop van de oude Bijlmerbajes wordt in Bajeskwartier opnieuw toegepast. The Robin wordt ook circulair gebouwd en op het dak en op het hoogste blok worden zonnepanelen geplaatst. Daarnaast wordt het gebouw voorzien van natuurinclusieve toevoegingen als nestkasten voor vogels en vleermuizen, groendaken en insectenhotels.

BAM is inmiddels begonnen met de bouw van The Robin. The Robin wordt gebouwd op de tweelaagse parkeergarage. Deze garage biedt ruimte voor ruim 400 auto’s. De oplevering van The Robin zal eind 2024 plaatsvinden.