Home Dwars nieuws Gluren bij de Buren op zondag

Gluren bij de Buren op zondag

0

Op zondagmiddag 4 februari zijn huiskamers in heel Nederland open voor musici, zangers en acteurs. Het publiek zit op de bank en op de verschillende stoelen die de gastvrouw of heer in huis heeft. Koffie, thee en een vrijwillige bijdrage voor wie wil komen luisteren en kijken. Vooraf aanmelden hoeft niet voor Gluren bij de Buren.

Anneke Hesp | Foto Gluren bij de Buren

Hilda Wegman is een van de gastdames. Ze gaat meestal enthousiast op pad als er eens een kunstroute is of bij open tuindagen. ‘Zo nieuwsgierig ben ik wel. Ik hou van dat soort dingen.’ Toen ze op Facebook de oproep zag om mee te doen aan Gluren bij de Buren dacht ze dat ze nu ook eens haar eigen huiskamer zou kunnen openstellen. Toch duurde het tot de laatste dag dat ze reageerde.

Omdat Gluren bij de Buren al jaren bestaat is het draaiboek vrijwel waterdicht. Wegman: ‘De organisatie is ijzersterk. En mijn huiskamer heeft eigenlijk maar een minpunt. Ik woon op één hoog, dus dat is niet zo toegankelijk voor wie niet goed ter been is.’

Carré

In haar huiskamer speelt het indiefolkrockduo La Nique. ‘Summer in Amsterdam’ is een van hun favoriete nummers dat te horen is op www.laniquemusic.nl. Laniek van Reedijk en Sem van Gennip kwamen elkaar zeven jaar geleden tegen bij de vooropleiding van het conservatorium. In 2019 haalden ze al de finale van de Amsterdamse Popprijs. ‘Toen hebben we ook opgetreden in Paradiso en in de Melkweg. Een van de meest bijzondere ervaringen vond ik wel om op te treden met strijkers en blazers,’ zegt Laniek. Aan Gluren met de Buren doen ze puur om het plezier van het spelen. ‘We willen steeds beter worden en op 16 februari komt onze nieuwe cd uit. Maar uiteindelijk, ja, dan willen we wel in Carré staan.’

Route

Andere muzikale huiskamerpresentaties zijn van het Tiri Tiri Flamenco Choir, Maria Elzinga met zang en harp, singer/songwriter Ruud Houweling en Billies Mustangs met leden van een voormalige popgroep uit de vorige eeuw die uit de as verrezen is.

Een ander soort voorstelling is van Benulmaker, het verhaal over de zelfdood van een vader. Al eerder is de voorstelling te zien geweest in onder andere de Muiderkerk.

Omdat de voorstellingen niet langer duren dan een half uur is het mogelijk om een route uit te stippelen en drie of zelfs vier voorstellingen bij te wonen.

De voorstellingen in Oost vind je in oost-online