Het Grachtenfestival, het grootste klassiekemuziekfestival van Nederland, richt zich volledig op de presentatie en ontwikkeling van jong talent en jonge professionals in klassieke muziek en jazz, in de leeftijd tot 35 jaar. Bij het Grachtenfestival begint alles met muziek. Jonge musici van over de hele wereld verrassen je met hun eigen muzikale verhaal.

Het festival presenteert ook in Oost veel gratis concerten zoals het Nederlandse strijkkwartet Skazka in muziekkoepel in het Oosterpark. Het Sam Ghezzi Trio een spetterend blues- en jazzconcert op het Dapperplein. Duo Insolitum met basklarinet en trombone in het Wertheimpark. Of Mengelmoes x Dance met altviolist en muziekkunstenaar Hessel Moeselaar en danseres Susan Hoogbergen in de Oba Javaplein.

Maar ook concerten op vaak bijzondere locaties zoals de Portugese Synagoge, Camping Zeeburg, het Artis Groote Museum en SkyNRG op het Paradijsplein. Daar kun je voor 19,50 euro een concert bijwonen.

Het festival begint op 11 augustus en duurt tot en met 20 augustus. We hebben alle concerten in Oost voor je op een rijtje gezet. Meer informatie over het Grachtenfestival vind je op www.grachtenfestival.nl

Artis Groote Museum
donderdag 17 augustus 17.00 | 19,50 euro

ArteVita brengt vandaag een bijzonder afwisselend programma met werken van o.a. Schubert, Glière, Bartók, Paganini en Takemitsu. De combinatie van vioolsolist en strijkkwartet zorgt samen voor een geheel dat klinkt als een heel orkest.

De kracht van ArteVita is de combinatie van verschillende culturele en muzikale achtergronden. De mix van verschillende muziekstijlen en nationaliteiten maakt ArteVita een unieke fusion van artiesten. Samen versmelt deze mix tot een geheel en zorgt voor een onvergetelijke concertbeleving. Te horen zijn unieke muziekwerken voor viool en strijkkwartet.

Camping Zeeburg
zaterdag 19 augustus 16.00 uur| Gratis

Frank Groenendijk (tenorsaxofoon) en Linus Eppinger (gitaar) zijn twee ontzettend talentvolle muzikanten die de laatste jaren naam maken in de Nederlandse jazzscene. De heren zijn samen onderdeel van de succesvolle band The Hi-Stakes, waarmee ze dit jaar ondere op het North Sea Jazz Festival spelen. Voor dit concert zullen ze een aantal van hun favoriete jazzstukken uitvoeren, dat belooft een prachtige middag te worden!

Dappermarkt buurtconcert
15 augustus 14.00 uur | Gratis

Een spetterend blues en jazz concert op de Dappermarkt. Zanger, saxofonist en allround frontman Samuele Ghezzi maakt de afgelopen jaren flink naam in de internationale muziekscene. Met zijn bands Roaring Cats en The Hi-Stakes speelde hij onder andere op North Sea Jazz Festival en talloze internationale tours. Voor dit concert neemt Sam twee doorgewinterde musici mee, Linus Eppinger op gitaar en Tomek van Leeuwen op contrabas.

Hermitage
zondag 13 augustus 12.30 uur | 19,50 euro

Het Amsterdamse Van Gogh Trio ontstond als een samenwerking tussen hechte vrienden en veelbelovende musici Enzo Kok (viool), Charlotte Brussee (cello) en Maxim Heijmerink (piano). Naast hun gedeelde passie voor (kamer)muziek zijn ze ook hele goede vrienden in het dagelijks leven. Het horen en zien van deze vriendschap valt niet te missen als ze samen spelen!

Scheepvaartmuseum
maandag 14 augustus 20.00 uur |  19,50

Afgelopen januari vond in Tivoli Utrecht de compositiewedstrijd voor een nieuw stuk in de stijl van Canto Ostinato plaats. Pitch-winnaar Daan Geysen won en vandaag is zijn première te horen met het winnende stuk: ‘Keep Going!’ en jij kan erbij zijn!

Het stuk bevat vier verschillende lagen van telkens twee spelers: strijkers, zang, synthesizers en dans. Een uur lang zullen deze performers een dynamische partituur brengen, waarin ze veel vrijheid krijgen en als groep keuzes moeten maken die de klank en het verloop van het werk zullen bepalen. De 8 uitvoerders werden door Daan zelf geselecteerd omwille van hun uitzonderlijke talent, stralende positiviteit en opvallende liefde voor muziek.

Luther Museum
dinsdag 15 augustus 14.00 uur | 19,50 euro

Lylium is een nieuw ensemble met een voorliefde voor Italiaanse barokmuziek, geschreven door vrouwelijke componisten en uitgevoerd door vrouwelijke musici.

Reis terug in de tijd naar het Italië van de 17de eeuw en luister in het Luthermuseum naar Lylium. Twee weergaloze zangeressen begeleid op harp, theorbe en viola da gamba brengen tijdloze muziek. Het ensemble werd opgericht door harpiste Michela Amici en maakte haar debuut tijdens de Early Music Day.

Museum ’t Kromhout
zondag 13 augustus 11.00 uur |

Het is moeilijk om Kretek Beats in één specifiek genre te plaatsen. Het is zowel rustig spiritueel als wild headbangen, zowel krassen van geluiden als prachtige harmonie en zowel controle als vrijheid. Het is de ultieme droom van cellist en componist Alfian Emir Adytia om oud en nieuw, West en Oost samen te smelten. Dit was hoogstwaarschijnlijk nooit mogelijk geweest zonder Bintang Manira Manek als de andere helft van Kretek Beats.

Tijdens het concert hoor je mogelijkheden van een cello die vele malen verder gaan dan wat je in een klassieke muziekopstelling tegenkomt, maar ook hoe het goed het instrument zicht mengt met tabla, throat singing en elektronica. Een muzikale ervaring geïnspireerd door de heerlijke smaak van kruiden en vulkanisch temperament in een mix van moderne, westers klassieke en oosterse folkloristische muziek.

Muziekkoepel Oosterpark | Buurtconcert
maandag 14 augustus 11.00 uur| Gratis

Het Skazka Kwartet is een nieuw gezicht in het Nederlandse kwartetlandschap. Het kwartet timmert aan de weg en is het sinds 2020 verbonden aan de vermaarde Nederlandse Strijkkwartet Academie. Skazka is het Russische woord voor verhaal of sprookje, en dat is precies wat de vier tijdens twee buurtconcerten zullen laten horen: het vertellen van verhalen aan de hand van muziek. Het strijkkwartet wordt niet voor niets vaak gezien als de meest harmonieuze van alle ensemblevormen. Het is een bijzonder fenomeen: soms klinken de vier instrumenten als één, dan weer als vier evenwichtige stemmen die met elkaar in gesprek gaan. De rollen verwisselen voortdurend, en dat houdt het altijd spannend.

Nemo op het dak | Buurtconcert
donderdag 17 augustus 20.00 uur | Gratis

Voor dit concert op het iconische dak van NEMO gaan twee artiesten voor het allereerst met elkaar de samenwerking aan. Poëet Sydney Lowell heeft samen met jazzband RADIOHOP de afgelopen tijd een show voorbereid speciaal voor het Grachtenfestival. Dit wil je niet missen!

Maak kennis met Sydney Lowell en RADIOHOP, twee Amsterdamse creatieve krachten in de muziekscene. Sydney Lowell is een soulvolle dichter en stemacteur die met haar ritmische woordkunst verhalen vertelt die doen bewegen. Haar muzikale gedicht ‘Prayer’ markeert haar recording debuut en belichaamt haar intentie en emotie. Ze zoekt de crossover met invloeden uit jazz, soul, hiphop en r&b. Sydney is ook medeoprichter van cultureel platform We The People en spoken word productie 2PHRASE.

Oba Javaplein | Buurtconcert
vrijdag 18 augustus 10.00 uur  | Gratis

Als Mengelmoes combineert Hessel Moeselaar zijn altviool met synthesizers en live elektronica. Hierdoor ontstaat er een kaleidoscoop aan melancholische en kleurrijke soundscapes. Zijn doel is om even helemaal in een andere realiteit te stappen.

Vorig jaar op het Grachtenfestival stond de tijd een uur lang stil in een tram op een industrieterrein terwijl kunstenaar Sam Andrea – luisterend naar Hessel – lijnen, kleur en tijdsbesef schilderde op een groot doek buiten. Het publiek zag door de tramramen dan toch hoe de tijd voorbij schreed. Dit jaar brengt Hessel zijn Mengelmoes met moderne dans van Susan Hoogbergen.

Oba Oosterdok | Buurtconcert
dinsdag 15 augustus 11.00 uur | Gratis

Er bestaat geen mooiere klankcombinatie dan cello en gitaar! Hadewych van Gent en Plínio Fernandes twijfelen hier geen moment aan en hebben het repertoire voor beide instrumenten uitgespit om tot een concert te komen met intense muziek vol invloeden van volksmuziek. Met hun cello en gitaar zullen zij zowel de uitbundigheid als de intimiteit van deze muziek als geen ander vertolken.

Oosterkerk
dinsdag 15 augustus 16.00 uur | 19,50 euro

40 Ways of Being (a Woman) is een reis door de verschillende ervaringen van het vrouw zijn en worden. Door een speelse opstelling in de kerk komt het publiek letterlijk in één van deze sferen terecht, waardoor de beleving van het stuk meer kleur krijgt.

De voorstelling is gebaseerd op echte levenservaringen die voor iedereen bekend zijn – of ze nou vrouw, man, of non-binair zijn – en waar iedereen zich op een manier in kan vinden. Het stuk nodigt haar luisteraars uit om na te denken over hun ideeën over gender en waar die vandaan komen, en kan het publiek daarmee een frisse perspectief bieden op iets wat ze tot nu toe misschien als zelfsprekend hebben beschouwd.

Kleuren te over dus, ook dankzij de combinatie van orgel, cello, sopraan, en electronica. Het ensemble vermengt oude met nieuwe klanken; het orgel historisch, de soundscape modern, de cello als brug tussen de twee.

’40 Ways of Being (a Woman)’ is als muziektheaterstuk met één zangeres een “one-woman opera” in twee delen gecomponeerd door twee componisten, allebei geboren in hetzelfde jaar: Andrea Guterres en Wilma Pistorius.

Portugese Synagoge
donderdag 17 augustus 19.00 uur | 19,50 euro

Het Belinfante Quartet wordt snel erkend als een van de meest enerverende strijkkwartetten van deze generatie. Kritiek en publiek prijst hen om hun boeiende en innovatieve uitvoeringen. Het kwartet bestaat uit vier unieke individuen uit verschillende landen die hun gedeelde muzikale ideeën samenbrengen. Naast het spelen van bekende stukken, combineren ze verborgen juweeltjes uit het strijkkwartet repertoire.

Het concert in de prachtige synagoge stelt je in staat om je onder te dompelen in onverwachte en onthullende reizen, waardoor je de kans krijgt om te ontsnappen aan een drukke agenda en iets heel bijzonders te ervaren. Er komt een mooie mix van verschillende muziek soorten voorbij, varierend van klassiek, tot folk en pop – voor ieder wat wils! Met composities van o.a. Ravel, Playford en Shaw.

SkyNRG op het Paradijsplein
vrijdag 18 augustus 15.00 uur | 19,50 euro

SkyNRG stelt hun bijzondere pand ter beschikking voor een concert met niemand minder dan Chieko Donker Duyvis en haar ensemble.

Geïnspireerd door klassieke muziek, vrije improvisatie en Latijns Amerikaanse muziek creëert Chieko een eigenzinnige klankwereld. Haar muzikale reis begon als klassiek cellist, waar ze met haar pianotrio concerten in Europa en Mexico speelde en kamermuziek projecten met musici van het Concertgebouworkest. Op het Grachtenfestival kreeg Chieko enkele jaren geleden de mogelijkheid zich verder te ontwikkelen in Braziliaanse muziek, jazz en vrije improvisatie.

Sindsdien bewandelt ze haar eigen creatieve pad en werd ze uitgenodigd om te zingen bij Podium Witteman. Ze speelde in het Concertgebouw en Muziekgebouw aan ’t IJ met eigen werk en richtte haar eigen ensemble op waarmee ze de Dias Latinos Award won. Als Nieuwe Maker 2022 voor het Grachtenfestival gingen vorig jaar haar nieuwste composities voor haar ensemble in première, die binnenkort worden uitgebracht op hun debuutalbum.

Uilenburgersjoel
Woensdag 16 augustus 19.00 uur | 19,50 euro

Gegarandeerd feest met de swing/hot jazz band Roaring Cats! Dit jaar staan ze in het veelbelovende openingsconcert van het Grachtenfestival samen met het NJO. Maar ook hun eigen show kon natuurlijk niet uitblijven, daarom in de Uilenburgersjoel: De Roaring Cats!

De Roaring Cats kwamen voor het eerst samen door hun gedeelde passie voor composities uit de jaren 20 en 30. Hun muziek weerspiegelt de ontwikkeling van geluid geboren in New Orleans, waar verschillende culturen en herkomsten samenkwamen om een nieuw soort muziek tot leven te wekken. De tijd voelt lang geleden, maar hetgeen waar de muziek voor stond is nog steeds even relevant. Met dit in het achterhoofd gingen de Roaring Cats de uitdaging aan om nieuwe waarde en betekenis te geven aan de diepgegronde wortels van de jazz.

Wertheimpark | buurtconcert
zondag 13 augustus 14.00 uur | Gratis

Insolitum is een duo met de zeer opmerkelijke bezetting van basklarinet en trombone, een combinatie die nog niet eerder bestond. Vanwege deze uniekheid is al het repertoire speciaal voor het duo gearrangeerd of gecomponeerd.

Duo Insolitum wil haar publiek een zorgeloos moment bezorgen, of dat nou in een concertzaal is of op een ongebruikelijkere plek. Om het grote facet aan mogelijkheden van de basklarinet en de trombone te laten horen zal een breed scala aan muziekstijlen de revue passeren, van (hedendaagse) klassieke muziek tot pop en jazz. Het duo brengt op het Grachtenfestival 4 nieuwe composities in première en daarnaast komt er muziek voorbij van Bizet, Gershwin en Piaf.