Home BoekvandeWeek Boek van de Week | Alledaags geweld van Eva Keuris

Boek van de Week | Alledaags geweld van Eva Keuris

0

Boek van Week 33

Ja, het zijn zware thema’s die Eva Keuris aansnijdt in haar nieuwe roman alledaags geweld: hoe verword je tot de persoon die je bent? In hoeverre volgt iemands gedrag patronen die door voorouders zijn vastgelegd? Waarom accepteer je van je partner disfunctioneel gedrag – dat we tegenwoordig grensoverschrijdend noemen? En zijn de mannen die dit gedrag vertonen slechts daders, of zijn zijn zelf ook slachtoffers? En de vrouwen die het ondergaan? En is dit onvermijdelijk?

Eva Keuris heeft met alledaags geweld een meeslepende en geloofwaardige roman geschreven waarin al deze vragen een rol spelen. Ze schrijft goed en neemt je makkelijk mee het verhaal in.

Hoofdrolspeelster in het verhaal is Heleen, die in haar complexe huwelijk met Emile één zoon kreeg, Jonah. Op een dag besluit Jonah om te breken met zijn moeder, daarbij Heleen in verwarring achterlatend.

Keuris brengt de levens en karakters van (ex)partners, ouders en grootouders van Heleen en Jonah tot leven, elk vanuit hun eigen perspectief, maar steeds door de ogen van een vrouwelijk personage.

Het zijn gewone mensen zoals we die allemaal kennen. Hierdoor voelt het boek -zeker in het begin- niet als zwaar of extreem, maar ‘als uit het leven gegrepen’ – of alledaags.
Geleidelijk leer je de hoofdpersonen steeds beter kennen. Niet alleen kom je steeds meer te weten over de heftigheid van de dysfunctionele relaties, ook krijg je inzicht in de oorsprong hiervan. Maar wat moet je met deze kennis, als je jezelf niet kunt veranderen – laat staan je partner, zoon of kleinzoon?

Bij het lezen van dit verhaal moest ik denken aan Lou Reeds prachtsong Endless Cycle. Die zinnen van Reed hadden bij de motto’s gepast die Eva Keur zelf al meegaf aan haar roman: uit When Doves Cry van Prince en Rake van Townes van Zandt.
Lou Reed zingt: “the bias of the father runs on through the son and leaves him bothered and bewildered /../ the sickness of the mother runs on through the girl leaving her small and helpless”.

Eva Keuris heeft een subtiel, knap gecomponeerd en eigentijds boek geschreven over een pijnlijk en complex aspect van het leven door de ogen van vrouwen. Een roman die het verdient om gelezen te worden.

_____

Alledaags geweld is geschreven door Eva Keuris
Verschenen bij uitgeverij Prometheus
Maarten Dorenbos is boekverkoper bij Boekhandel van Pampus, C. van Eesterenlaan 17