Home Overzicht Gratis kinkhoestvaccinatie voor zwangere vrouwen

Gratis kinkhoestvaccinatie voor zwangere vrouwen

0

Zwangere vrouwen kunnen nu gratis de kinkhoestvaccinatie halen bij het Ouder- en Kindteam in de wijk. De ’22 wekenprik’ wordt gratis aangeboden vanuit het Rijksvaccinatieprogramma bij de jeugdgezondheidszorg. Deze vaccinatie tegen kinkhoest beschermt vrouwen en hun baby tijdens de zwangerschap én ook na de geboorte.

Kinkhoest is een besmettelijke ziekte van de luchtwegen die vooral gevaarlijk is voor baby’s die nog niet zijn ingeënt. Door de vaccinatie heeft de baby ongeveer 90 procent minder kans op kinkhoest in de eerste drie maanden na de bevalling.

Kinkhoest is een zeer besmettelijke ziekte die veroorzaakt wordt door een bacterie. Hierdoor ontstaan hoestbuien die soms maanden kunnen doorgaan. Voor jonge baby’s kan kinkhoest gevaarlijk zijn omdat zij de eerste paar maanden nog niet zijn ingeënt. Zij kunnen erg benauwd worden, longontsteking of hersenschade krijgen en er zelfs aan overlijden. Elk jaar worden er ongeveer 170 baby’s met kinkhoest opgenomen in het ziekenhuis. Vaccinatie van baby’s is pas mogelijk vanaf zes weken na de geboorte. Daarom kunnen zwangere vrouwen vanaf 22 weken tot het einde van hun zwangerschap een prik krijgen: de 22 wekenprik.

De verloskundige informeert vrouwen over de gratis 22wekenprik bij de jeugdgezondheidszorg. Zwangere vrouwen kunnen de prik gratis halen tijdens inloopspreekuren van het Ouder- en Kindteam in hun eigen wijk.