Home Overzicht Groen moet je doen

Groen moet je doen

0

Een van de leukste dingen van stadsdeelbestuurder zijn, vind ik om samen met bewoners mooie ‘groenprojecten’ te realiseren. Op steeds meer plekken zie je de stad vergroenen, soms klein soms groot, maar allemaal waardevol. Meer groen draagt bij niet alleen bij aan een aangename leefomgeving en biodiversiteit, maar ook aan regenbestendigheid bij zware buien en aan het voorkomen van hittestress. Twee zaken die we helaas vaker zien gebeuren, en zolang we te weinig doen tegen klimaatverandering, ook steeds vaker voor zullen komen.

Heel groot groen is natuurlijk net gepresenteerd, Buiteneiland, waar een stadspark van het formaat Vondelpark moet komen, maar dat duurt nog even en tot die tijd zitten we natuurlijk niet stil.

In de afgelopen maanden zijn meerdere projecten opgeleverd die we veelal samen met bewoners gerealiseerd hebben. En niets is leuker om dat dan feestelijk met elkaar te openen, maar ook daar zit Corona ons stevig dwars. Daarom wil ik u er toch een paar meegeven om gewoon eens te gaan kijken en genieten of ter inspiratie voor eigen plannen, maar bovenal om ze toch even in het zonnetje te zetten!

Dichtbij het stadsdeelloket van Oost is afgelopen zomer met de buurt de omgeving bij basisschool de Kraal heel wat groener geworden. Ik zag bewoners deze zomer druk in de weer met gieters toen het zo droog was dat het prille groen het heel zwaar had. En daar komt deze week nog een groene gevel van de school bij!

Op het Zeeburgereiland is een buurtmoestuin geopend, de Zeeburgertuin. Samen met de Gezonde Stad is daar een prachtige moestuin geopend waar bewoners van de Sportheldenbuurt zelf hun groente en fruit kunnen verbouwen. En ook in de Celebesstraat, in de Indische Buurt, is een kleinschalige buurtmoestuin in bakken gestart door de buurt (foto). Komende lente zal het groen daar nog meer opbloeien en duidelijk aanwezig zijn in de openbare ruimte.

In Park de Meer hebben bewoners zich weer ontfermd over een nieuw wormenhotel waar je gezamenlijk gft-afval in kwijt kan en vruchtbare compost uitkomt en vloeibaar goud want wormenplas is de beste Pokon die je je kan wensen, ik heb er al menig plant mee weten te redden.

En in de komende periode voegen zich daar nog de buurttuin Tugelaweg, het postzegelpark in de Billitonstraat en de buurttuin in de Lumierestraat bij. En in Oost begroot zijn ook talloze vergroeningsinitiatieven gehonoreerd. Als GroenLinks bestuurder ben ik heel blij met dit soort initiatieven en de broodnodige vergroening in de stad. En we werken hard aan meer, dus hou je buurt goed in de gaten, want groen moet je doen!