Natuur is belangrijk, ook in de stad. ‘Als er een park in de buurt is, ga je sneller naar buiten. En als je in het park bent, maak je sneller een praatje,’ zegt Matthew. Daarom organiseert de Buurtcampus een groendag in de bibliotheek op 3 juni.

De Buurtcampus Oost is een initiatief van de Hogeschool van Amsterdam en de Openbare Bibliotheek Amsterdam. In een vroege fase van hun studie komen studenten van verschillende studierichtingen in aanraking met uitdagingen in de buurt. ‘We organiseren de groendag om meer bewoners bij verduurzaming en vergroening te betrekken. Ze kunnen elkaar leren kennen, we proberen ze te inspireren om zelf actie te ondernemen. En van die acties kunnen ze weer leren.’

Kennis is belangrijk. Na een inloop is er een korte lezing over hoe belangrijk groen is voor de lichamelijke en psychische gezondheid van bewoners. ‘Het is lekker om met je handen in de grond te wroeten.’ Er zijn mini workshops planten stekken en plantenpotten schilderen. De stekjeskast wordt officieel geopend. Voor kinderen is er van alles te doen.

Er is iemand van de gemeente aanwezig om vragen over vergroening te beantwoorden. Je kunt er ook een geveltuintje aanvragen. De dag eindigt met een wandeling door de buurt naar inspirerende buurttuinen en buurtinitiatieven.

Groendag op 3 juni van 10.30 tot 14.30 uur in de Oba aan de Linnaeusstraat. Aanmelden is niet nodig.