Het was het eerste 1- tot 5-sterrenhotel ter wereld en een icoon van Dutch Design. Sinds de opening in 2004 was het een internationale trendsetter in de hotelbranche en de culturele sector. Evenementenorganisator Rocco Veenboer nam het hotel in 2016 over, maar nu, drie jaar later, is de exploitatie in handen van de internationale hotelketen The Hoxton.

Het hotel zal vanaf eind augustus met 136 kamers zijn intrek nemen in het gebouw aan de Oostelijke Handelskade. Het werd in 1921 gebouwd door de Koninklijke Hollandsche Lloyd. Het ontwerp van de The Hoxton in het Oostelijk Havengebied doet denken aan die geschiedenis van het pand. In de lobby staat het huiskamergevoel centraal. Daar hoopt het hotel buurtbewoners verwelkomen, maar ook in restaurant Breman Brasserie, de Barbue cocktailbar en The Apartment, de hybride evenementen- en vergaderruimte van The Hoxton.

De slaapkamers van het hotel verwijzingen op speelse wijze naar Lloyd’s scheepsverbindingen. Ze worden gecombineerd met warme kleuren zoals koraal, rood en oker, die contrasteren met koele blauwtinten en grijzen. De bijzondere plattegrond van het gebouw heeft gezorgd voor een hele reeks bijzondere kamers, waaronder de Tower Room met zijn charmante wenteltrap, uitzicht op het water en de split-level Studio Mezzanine. Nieuw zijn de Biggy Double Up-kamers voor vier personen met twee kingsize bedden, perfect voor een verblijf met familie of vrienden. De Biggy Bunk Up-kamers hebben naast een tweepersoonsbed ook een stapelbed met gordijnafscheiding, wat doet denken aan nautische slaapplaatsen.

The Hoxton heeft al een vestiging aan de Herengracht. Ook daar is voor de inrichting van het gebouw samengewerkt met het Amsterdamse designbureau Nicemakers. Ze hebben een esthetiek gecreëerd die een eerbetoon brengt aan de geschiedenis van het gebouw en tegelijkertijd de creatieve geest van de Oostelijke Eilanden vastlegt. Dat is te zien aan de glas-in-loodramen, houten panelen en originele tegels, geïnspireerd door de baksteen- expressionistische beweging. Vintage meubilair afkomstig uit Noord-Europa en opvallende verlichtingsarmaturen, zoals de zeven spectaculaire glazen kroonluchters in Breman Brasserie, doen herinneren aan de glamour van de Art-decostijl van het iconische gebouw.

Als contrast met de historische elementen stelt galerie Bisou aan de Levantkade de gehele vaste kunstcollectie van het hotel samen. Deze collectie zal bestaan uit opkomend lokaal talent in combinatie met gevestigde en herontdekte kunstenaars en is verdeeld over alle publieke ruimtes en kamers van het hotel.