Home Overzicht ‘Groene geldpot’ voor IJburg: op zoek naar duurzame voorstellen van buurtbewoners

‘Groene geldpot’ voor IJburg: op zoek naar duurzame voorstellen van buurtbewoners

0

Bewoners van IJburg op het Steigereiland, Haveneiland en Rieteilanden hebben bij aankoop van hun woning een klein deel van de aankoopprijs in een gezamenlijke spaarpot gestopt. In deze ‘groene geldpot’ zit een bedrag van 450.000 euro. Bewoners van IJburg kunnen nu een voorstel maken voor een duurzaamheidsproject In september kunnen bewoners hun plannen presenteren. Daar kiezen de aanwezigen een top-3.

D

e hamvraag is hoe De groene geldpot benut gaat worden. Bij de presentatie van de plannen op donderdag 22 september is er ruimte voor 20 presentaties van bewoners. Ze kunnen hun plannen pitchen en aansluiten bij andere plannen. Ook bewoners die niet hebben gepitcht, maar wel aanwezig zijn, kunnen zich aansluiten bij een voorstel waar ze oren naar hebben. Daarna wordt er gestemd. De drie voorstellen met de meeste stemmen zijn de winnaars van deze avond. In de daaropvolgende periode worden deze voorstellen verder uitgewerkt tot concrete plannen. De bewoners krijgen professionele begeleiding vanuit stadsdeel Oost.

‘Groene geldpot’ met 450.000 euro voor duurzaamheidsproject

Bewoners van IJburg ontvangen begin november een brief waarin ze met een unieke code kunnen stemmen op een van de drie voorstellen. Vervolgens worden er criteria opgesteld op gesteld voor mogelijke uitvoerders. De uitvoerder die het beste scoort op deze criteria mag rond maart 2023 met uitvoering starten.

‘We zien al jaren dat IJburgers hele creatieve bewoners zijn, betrokken zijn bij hun buurt en duurzaamheid belangrijk vinden’, zegt stadsdeelbestuurder Rick Vermin. ‘Natuurlijk IJburg is daar een goed voorbeeld van. Ik ben benieuwd waar de IJburg op 22 september mee komt.’ Vermin hoopt op een grote opkomst. . Het geld is tenslotte indirect bijeengebracht door de bewoners. Een eerbetoon hiervoor aan Marinus Knulst, een van de eerste bewoners van IJburg, die helaas pas geleden overleden is. Hij spande zich in om aan de slag te gaan met het budget.’

Check amsterdam.nl/degroenegeldpot.