Home Overzicht GroenLinks wil regels voor slimme deurbellen

GroenLinks wil regels voor slimme deurbellen

0

Het gebruik van slimme deurbellen neemt toe, ook in Oost. Die deurbellen, die ook beveiligingscamera zijn, kunnen een bedreiging vormen voor de privacy en de sociale cohesie. Als oplossing daarvoor denkt gemeenteraadslid Elisabeth IJmker aan het vergroten van het bewustzijn voor de risico’s en aan lokale wetgeving. Zij wil weten wat de wethouder daarvan vindt.

Slimme deurbellen zijn aantrekkelijk omdat ze kunnen bijdragen aan een gevoel van veiligheid en gemoedsrust rondom je huis. Ze zijn bedoeld om bewegingen rondom de voordeur te filmen en deurbellen zijn dan ook bedoeld om gericht te zijn op privéterrein. Maar daar zit volgens IJmker vaak het probleem. Een slimme deurbel filmt vaak meer dan dat. Uit onderzoek van Nieuwsuur blijkt dat bijna 90 procent van het totale aantal camera’s ook de openbare ruimte filmen. De Autoriteit Persoonsgegevens heeft maar beperkte capaciteit om dit te controleren.

Maar er zijn ook zorgen over wat er met de beelden gebeurt. Vrijwel alle slimme deurbellen zijn verbonden met bedrijven als Amazon (Ring) en Google (Nest). Uit onderzoek van de TU Delft en het AMS Institute blijkt dat gegevens door deze bedrijven worden gedeeld met derden of bewaard voor intern gebruik. Zo zit de app van de slimme deurbel Ring vol met trackers die persoonsgegevens verkopen aan adverteerders.

Er zijn ook zorgen rondom het effect van slimme deurbellen op de buurt. Uit onderzoek van de gemeente blijkt dat een groeiende groep bewoners ze ongemakkelijk vindt. Wat gebeurt er bij een slechte relatie met je buren, terwijl de slimme deurbel juist bij kan dragen aan een gevoel van veiligheid voor eigenaar van de bel. Voor een andere groep is er een onwelkom effect omdat ze te pas en te onpas gefilmd worden. Al eerder bleek uit onderzoek van Affectlab dat surveillance technologie op buurtniveau zoals deurbellen voor verharding kan zorgen in onze beoordeling van en onze omgang met andere mensen, met negatief effect op gemeenschapsvorming en sociale cohesie.