Home Overzicht Volgend jaar groot urban sportcentrum onder mr. Visserplein

Volgend jaar groot urban sportcentrum onder mr. Visserplein

0

Onder het mr. Visserplein, op de plek van het failliete TunFun, komt een grootschalige urban sportcentrum van ruim 4.000 vierkante meter. Vanaf het voorjaar van 2022 kun je er sporten beoefenen als freerunning, trampoline, calisthenics en tricking beoefenen. Ook kun je er lessen volgen in breakdance en andere dansvormen.

De nieuwe urban sportlocatie wordt vormgegeven en uitbaat door Parkour- en freerunningclub Vrog en ISH Dance Collective. Vrog zit sinds 2015 in een hal van 670 vierkante meter aan de Kruislaan bij de Jaap Edenbaan en heeft ruim 450 actieve leden. SH Dance Collective is een internationaal gerenommeerd dansgezelschap met voorstellingen waarin hiphop dans, freerunning, skating, en BMX centraal staan. ISH won in 2020 de Prins Bernhard Cultuurfonds Prijs.

De nieuwe locatie zal naar verwachting in het voorjaar van 2022 openen en wordt naast een aantrekkelijke plaats voor de sportbeoefening ook een echte community plek, waar ervaren urban sporters samen kunnen trainen en chillen. Want urban sporten is meer dan sporten alleen. Ook kunnen er kleine evenementen worden georganiseerd, die specifiek op deze communities zijn gericht, zoals dance battles en freerunning events.

Eén van de grootste urban sporthallen in Europa

Peter de Jong van Vrog is enthousiast: ‘Urban sports zijn booming! Als geboren Amsterdammer ben ik heel blij om nu midden in het centrum van Amsterdam één van de grootste urban sporthallen in Europa te openen, bereikbaar voor iedereen. Dit gaat niet alleen de sportbeleving van Amsterdammers veranderen, maar zal Amsterdam in één klap ook internationaal als urban sports stad op de kaart zetten. De samenwerking met ISH moet ervoor zorgen dat het niet alleen sporthal wordt, maar ook een plek waar mensen samenkomen en waar de lifestyle en creativiteit van de bijbehorende street cultures een plek krijgen. Hij laat ook weten dat de leden van Vrog graag willen dat ze op het nieuwe Jaap Eden complex een plek houden omdat het zo lekker lokaal is.

Volgens Marco Gerris van ISH staan dansers en urban sporters bij ISH al twintig jaar naast elkaar op het toneel, maar daarbuiten zijn het vaak toch heel gescheiden werelden. ‘Het is voor mij ontzettend gaaf om nu betrokken te zijn bij dit initiatief waar voor het eerst al die mensen en disciplines samen kunnen trainen. Het is ons doel om naast de trainingsfaciliteiten ook een podium te creëren voor allerlei publieke events, zoals dance battles en workshops. Dit initiatief is voor de ontwikkeling én behoud van danstalenten voor Amsterdam van groot belang.’

Het nieuwe urban sportinitiatief van VROG en ISH sluit aan op de Amsterdamse Agenda Urban Sports 2021-2025, die onlangs door de gemeenteraad is vastgesteld. Deze agenda is samen met veertig urban sportpartijen uit de hoofdstad ontwikkeld, waaronder ISH en VROG. Het gezamenlijke urban sportinitiatief wordt privaat gefinancierd en er kan nog aan bijgedragen worden. Er wordt een crowdfund opgezet met het doel om sporters en breakdansers meer te betrekken. Iedereen kan daaraan meedoen door een e-mail te sturen naar [email protected].