Home Overzicht Grootste rijksmonument van Amsterdam gaat van het gas af

Grootste rijksmonument van Amsterdam gaat van het gas af

0

Het monumentale gebouw van het Koninklijk Instituut voor de Tropen, het KIT, gaat van het gas af. Daarmee is het KIT het grootste rijksmonument van Amsterdam dat de gaskraan dichtdraait. Het KIT gaat gebruikmaken van ondergrondse warmte-koude opslag om het historische gebouw te verwarmen. Ook het hotelgebouw op de campus van het KIT gaat van het gas af.

Aanleiding voor KIT’s overstap naar gasloze verwarming is de renovatie van het hotel van het KIT op het terrein: het Tropen Hotel. Het hotelgebouw – een betonnen toren uit 1969 die oorspronkelijk diende als verblijf voor internationale studenten en gasten van het KIT – wordt van binnen en buiten grondig gerenoveerd. Ook de centrale verwarmingsinstallatie die ook het monumentale hoofdgebouw van warmte voorziet, wordt vervangen.

Het plan om het hotel maar ook het KIT-gebouw te verduurzamen is een uitdaging. Met een vloeroppervlakte van zo’n 33.000 m2, dat zijn vijf voetbalvelden, is het Koninklijk Instituut voor de Tropen het grootste rijksmonument van Amsterdam dat van het gas afgaat. Met het project is een investering gemoeid van zo’n 3 miljoen euro, een bedrag dat het KIT verwacht terug te kunnen verdienen binnen een termijn van ongeveer 10 jaar. Het maakt het KIT ook minder afhankelijk van fluctuerende energieprijzen.

Het historische KIT-gebouw en terrein aan het Oosterpark is een toonaangevende duurzaamheidshotspot in de stad. Het huisvest een kenniscentrum voor duurzame ontwikkeling, een milieuvriendelijk hotel, state-of-the-art faciliteiten voor conferenties en evenementen, en een café-restaurant met tuinterras. Het Tropenmuseum, dat sinds 2015 als organisatie los van het KIT is komen te staan, bevindt zich ook nog steeds in het historische KIT-gebouw.