Vogelwerkgroep Amsterdam (VWGA) organiseerde een vogelexcursie op IJburg en het natuurgebied de Diemer Vijfhoek. Bijna veertig deelnemers meldden zich vanmorgen om 7.00 uur bij de Nesciobrug. In kleinere groepjes vertrokken ze met een ervaren gids het Diemer Park in. Het is vandaag de start van de Nationale Vogelweek  die van 11 mei tot en met 19 mei georganiseerd wordt door de Vogelbescherming en waar de VWGA aan meedoet met diverse excursies.

Arie Martijn Schenk

In de vroege ochtend zingen de vogels op hun best en dat is goed te horen vandaag. In de bomen en struiken langs de Diemerzeedijk hoort de groep verschillende grasmussen, braamsluipers en zwartkoppen. Op 100 meter van de Nesciobrug zingt luidkeels de nachtegaal en verderop de cetti’s zanger. De ervaren gids legt duidelijk uit waaraan vogels te herkennen zijn en wat voor geluid ze maken. De koekoek laat zich veel horen en vliegt meerdere keren voorbij, zelfs in een groep van vier koekoeken en tot verrassing van de gids.

Zelfs een groep van vier koekoeken

Het Diemerpark van ca. 90 hectare is als het ware een daktuin op de voormalige vuilstortplaats naast IJburg. Op een heuvel in het park vliegen twee goudvinken voorbij en laat de spotvogel zich horen met verschillend gezang. Vanaf het Amsterdam-Rijnkanaal vliegen twee lepelaars en groepje gierzwaluwen over. Het hele jaar door is dit gebied één van de beste plekken rondom Amsterdam om ijsvogels te zien en dat gebeurt ook: de ijsvogel gaat goed zichtbaar op een tak zitten. 

Het Diemerpark is het park met de hoogste biodiversiteit van alle Amsterdamse parken. Er broeden ongeveer zestig soorten vogels, waaronder het hoogste aantal rodelijstsoorten van Amsterdam: nachtegaal, spotvogel, koekoek, torenvalk, kneu, snor en matkop.

Diemer Vijfhoek is uitgegroeid tot een mooi natuurgebied met tientallen vogelsoorten

Voor het tweede gedeelte van de excursie verplaatst de groep zich naar de Diemer Vijfhoek. Het vijfhoekige eiland is een groot buitendijks schiereiland in het IJmeer tussen IJburg en Muiden. Ooit ontstaan ter compensatie van de aanleg van IJburg en is inmiddels uitgegroeid tot een mooi natuurgebied met tientallen vogelsoorten. Via de wilgenbossen en moerasgebieden wandelt de groep door de paden en zwartkoppen, merels en tuinfluiters zingen luid door elkaar heen. Vanachter een vogelobservatiescherm aan het water nemen de deelnemers aan de excursie de futen, krakeenden, meerkoeten en krooneenden waar.

Na bijna vier uur wandelen en fietsen sluit de gids de excursie af. De Vogelwerkgroep Amsterdam (VWGA) is een vereniging die zich onder andere ten doel stelt de kennis over de Amsterdamse vogelwereld te vergroten via verschillende activiteiten zoals excursies, lezingen en cursussen. De excursie in Oost bleek erg succesvol.

Kijk op de website van VWGA voor meer excursies.