Home Overzicht Hardnekkige overlast pakken we aan

Hardnekkige overlast pakken we aan

0

Op verschillende plekken in ons stadsdeel en vooral in Oud-Oost is de overlast op straat de afgelopen maanden helaas verergerd. Zoals bijvoorbeeld in de Eerste Oosterparkstraat, het Boerhaaveplein, het Krugerplein en het Dapperplein. Te veel pleinen en straten hadden voor de Coronacrisis ook al last van lawaai, intimidatie, drugsdealen, lachgasgebruik en afval voor hun deur. Vaak worden jongeren aangewezen als veroorzakers, maar het zijn lang niet altijd tieners. We zien vooral groepen intimiderende mannen van tussen de 20 en 30 jaar die op deze plekken rondhangen. Het is me een doorn in het oog en ik begrijp volledig dat omwonenden het spuugzat zijn. Iedereen heeft recht op een goede nachtrust en iedereen hoort zich veilig te voelen in zijn eigen buurt.

Begin dit jaar ben ik daarom gestart met de focusaanpak Overlast en Veiligheid in Oud-Oost. Samen met de politie pakken we notoire overlastlocaties stuk voor stuk aan. We zijn in gesprek met bewoners en ondernemers om in detail te horen waar ze last van hebben. De burgemeester en ik doen wat nodig is, extra jongerenwerk, inzet van handhavers en zo nodig plaatsen we camera’s. In andere gevallen pakken we de openbare ruimte aan. Op de Mauritskade bijvoorbeeld hebben we samen met bewoners en ondernemers een plan gemaakt en is de situatie inmiddels verbeterd door een pakket aan maatregelen.

Deze week breng ik alle organisaties (in een online meeting) bijeen die bijdragen aan deze aanpak. Deze groep bestaat uiteraard uit de politie en handhaving, maar ook jongerenwerkers, de woningcorporaties, zorginstellingen en stadsreiniging. Ook u kunt een bijdrage leveren aan de aanpak van overlast, want we hebben uw meldingen hard nodig om snel te kunnen ingrijpen. Melden heeft zin, ook al voelt het soms onbevredigend omdat politie of handhaving niet in alle gevallen direct kan ingrijpen: uw meldingen zijn heel belangrijk voor ons. Daarnaast organiseren we veiligheidsschouwen, wandelingen door de buurt met een wijkagent en meldpunt Woon& Zorgoverlast, waar u ook aan kunt deelnemen. Daarbij worden de corona richtlijnen van het RIVM altijd in acht genomen. Via bewonersbrieven houden we de omwonenden van overlastlocaties op de hoogten van wanneer er weer zo’n schouw wordt georganiseerd.

Het gaat misschien niet snel genoeg voor de bewoners die overlast ervaren, maar deze hernieuwde samenwerking tussen stadsdeel, politie en de focus op Oud-Oost begint wel resultaten op te leveren. Door de meldingen van bewoners  die via het stadsdeel zijn binnengekomen, heeft de politie drugsdealers op het Beukenplein opgepakt. Ook kon de politie een aantal overlastgevers in de eerste Oosterparkstraat arresteren door uw meldingen. Blijf die meldingen dus doen!