Home Nieuws Hartverwarmend afscheid van Peter R. de Vries in Carré

Hartverwarmend afscheid van Peter R. de Vries in Carré

0

Duizenden mensen uit het hele land hebben woensdag in Carré afscheid genomen van Peter R. de Vries die door de gevolgen van een aanslag op hem vorige week overleed.  Ze stonden ’s ochtends vroeg al in de rij, waardoor het theater de deuren eerder opende dan de geplande 11.00 uur.

Uit eerbetoon voor de misdaadverslaggever was de straat voor Carré  afgezet. Het aantal belangstellenden was de hele dag zo groot dat de wachttijden opliepen tot drie uur. Aan het eind van de middag stonden mensen nog steeds anderhalf uur in de rij. Carré zou tot 20.00 open blijven, maar sloot  later de deuren. Rond 21.00 twitterde de gemeente dat bezoekers niet meer konden aansluiten in de rij. Tijdens het afscheid van De Vries’ werden zijn lievelingsnummer A Whiter Shade Of Pale van Procol Harum en andere rustige popmuziek gespeeld.

De familie van Peter R. de Vries is geraakt door de massale steun en de hoge opkomst naar Carré. Zoon Royce twittert: Het is hartverwarmend om te zien dat zoveel mensen, uit het hele land, gekomen zijn om Peter een laatste eer te bewijzen. Dit raakt ons enorm. Peter vond het belangrijk dat iedereen voor wie hij iets betekend heeft afscheid van hem kon nemen.

Peter R. de Vries lag opgebaard in een witte kist met rode rozen die was omringd met veel boeketten, een foto van de misdaadverslaggever en een gesigneerd shirt van Ajax. Ter herinnering aan de in 1988 omgebrachte Nicky Verstappen heeft hij het shirt altijd bewaard om de zaak onder zijn aandacht te houden en op te lossen. Dat lukte uiteindelijk – na heel veel inzet van De Vries – in 2018 toen een verdachte werd aangehouden. Verstappen en De Vries  waren beiden  groot fan van Ajax.

Peter R. de Vries werkte veertig jaar als misdaadverslaggever. Hij stond bekend om zijn grote betrokkenheid bij de mensen die hij bijstond. Door zijn onderzoek kwamen onschuldigen vrij, of werden vrijgelaten verdachten alsnog veroordeeld. De Vries was de vertrouwenspersoon van Nabil B. die tegen Ridouan T. getuigt in het Margengo-proces. T. staat terecht voor geweldsmisdrijven, moorden en pogingen daartoe. Meerdere mensen die tegen T. zouden getuigen of over hem publiceerden zijn bedreigd of vermoord, zoals advocaat Derk Wiersum. Hij stond Nabil B. bij en werd twee jaar geleden doodgeschoten. De broer van B. werd in 2017 al doodgeschoten in Noord. Volgens ingewijden in het criminele circuit en bij justitie zijn er aanwijzingen die erop op kunnen duiden dat de verdachten die Peter R. de Vries neerschoten in opdracht van Ridouan T. handelden.

Morgen wordt Peter R. de Vries in besloten kring begraven. Hij werd 64 jaar.