Alvast een tip voor de buurtbewoner die de volgende keer graag mee wil stemmen bij de publieksprijs van Heel de Buurt Bakt: zorg dat je niet net gegeten hebt vóór de jurering gaat plaatsvinden. Het zijn echt héél veel baksels die je moet beoordelen. Of misschien is het beter om de organisatoren een tip te geven: zorg dat alleen de eerste 12 inzendingen aan de bakwedstrijd mogen mee doen. Meer taarten moeten proeven als beoordelaar voelt als de grens opzoeken van wat nog (letterlijk) behapbaar is. Meende ik te weten voordat de wedstrijd begon…

Henny Reubsaet

De Buurtkringloop in de Javastraat 105 heeft in het tweeënhalf jarig bestaan niet alleen een winkel zeer succesvol gerund met vrijwilligers, maar er ook een sociale en verbindende plek van de buurt van weten te maken. Regelmatig organiseren ze er creatieve en laagdrempelige activiteiten. Na onder andere samen dansen, zingen en rummikubben is zondagmiddag 25 februari een bakwedstrijd aan de beurt. Met de toepasselijke titel Heel de Buurt Bakt.

‘Ons grootste evenement tot nu toe’, aldus eventmanager Tom. Trots wijst hij bij aanvang van de happening op de twee tafels waar zestien prachtige bakcreaties te zien zijn die buurtbewoners hebben ingeleverd.

Dennis, Sacha en Cees Holtkamp

De host van de middag, Selman, stelt onder grote belangstelling de drie juryleden en alle deelnemers één voor éen voor. De vakjury wordt gevormd door Cees (Holtkamp, wie kent die naam niet) en stadsdeelmedewerkers Sacha en Desmond. Ze gaan vooral letten op smaak natuurlijk, maar ‘het oog wil ook wat ’.

De deelnemers aan de bakwedstrijd blijken net zo divers te zijn qua leeftijd en qua achtergrond als de taarten van elkaar verschillen. We horen aparte namen als curly hair taart, battenbergcake, pumpkin coffee cake, en jockey road marshmellow taart. Maar gelukkig ontbreken de goede oude cupcakes niet, gemaakt door drie vriendinnetjes van school. En ook een Hollandse bokkenpoottaart komt voorbij.

Opvallend genoeg is er maar één man te vinden tussen alle bakkers. Diesgevraagd blijkt hij zelf geen taartenbakker te zijn, maar hij heeft zijn dochter mogen helpen haar vegan citroen merengue taart te maken. Om in de verbindende internationale sfeer van De Buurtkringloop te blijven zullen we de wedstrijd vanmiddag dus een ‘all-ladies game’ kunnen noemen.

Initiatiefnemer van De Buurtkringloop Sophie van IJken pakt voortvarend een groot mes en begint aan de taak om alle juryleden van een stukje taart te voorzien, te beginnen bij bakcreatie nummer één. En dat vijftien keer. De juryleden proeven alle stukjes taart en cake even aandachtig. Eén taart doet niet mee aan de wedstrijd omdat deelnemer nummer twaalf uit enthousiasme twee taarten had gebakken, gewoon voor de leuk. Als de juryleden zijn voorzien, mag het publiek ook gaan proeven en het nummer van hun favoriete taart opschrijven.

Verrassend vlug komt de jury tot een beslissing en het resultaat van de publieksjury is niet veel later al bekend. Misschien is het proeven van zoveel baksels dan toch geen zware opgave zoals ik eerst dacht? Dat maken de juryleden meteen duidelijk als Cees Holtkamp vertelt hoe ze tot hun besluit zijn gekomen. Alle taarten en cakes zijn erg lekker en goed gelukt, en duidelijk met veel liefde gebakken. Ze zijn blij verrast door de vele bijzondere smaken. De punten voor de beste taarten liggen zodoende heel dicht bij elkaar. Maar met z’n drieën zijn ze het toch snel eens geworden over de winnaar, en dat is… Vera met haar kleurrijke Battenbergcake.

De kleurrijke Battenbergcake van Vera.

Een relatief eenvoudige cake, licht Cees verder toe, maar strak en eenvoudig is juist het moeilijkste, daarin kun je je fouten niet verbergen en alle smaken van de cake zijn perfect op elkaar afgestemd in een mooie uitvoering. Ook is de jury erg gecharmeerd van haar toelichting vooraf. Ze heeft gekozen voor deze cake omdat ze hem zo goed bij de buurt vindt passen. Kleurrijk, divers en speels, net als de Indische Buurt. Alle lof voor Vera dus!

Dat smaken verschillen wordt duidelijk als Selman even later de Publieksprijs bekend maakt. Er zijn maar liefst twee bakkers als eerste geëindigd: Lisa en Tamara. De vegan verjaardagsontbijttaart en de sticky toffee pudding taart hebben evenveel punten weten te vergaren van de smullende buurtbewoners. Of iedereen ook alle vijftien taarten geproefd heeft voor ze hun favoriet hebben gekozen, is niet met zekerheid te zeggen, maar dat iedereen van een geweldige middag heeft genoten is duidelijk. Zoals niet-buurtbewoner Cees Holtkamp het verwoordde: ‘Dank aan De Buurtkringloop voor de organisatie en de fijne sfeer. Heel bijzonder allemaal! Het smaakt naar meer!’

Check De Buurtkringloop op Facebook en Instagram.
Om op de hoogte te blijven van toekomstige evenementen inschrijven voor de nieuwsbrief via [email protected]
Op www.salto.nl/ahoy.rtv is vanaf 3 maart 10.00 uur een reportage te zien over Heel de Buurt Bakt.