Home BoekvandeWeek Heidi Koren: Hawaï 2000

Heidi Koren: Hawaï 2000

0

42 Heidi Koren valt in haar roman Hawaï 2000 gelijk met de deur in huis: als psychotherapeute Lin Bankers op een koude winteravond haar hond gaat uitlaten vindt ze haar vader op de veranda. Hij is daar eerder op de dag achtergelaten door zijn vrouw, die niet de moeder van Lin is.

Lin zit thuis met een burn-out en kan de zorg voor haar vader er niet bij hebben. Ze neemt hem na het uitlaten dan ook niet mee naar binnen. Ze heeft eerder die week een bank gekocht die niet door haar deur past, dus haar vader kan mooi op de bank op de veranda slapen.

Tot dusver lijkt Hawaï 2000 een vrij absurdistische vertelling, waarbij je als lezer af en toe een beetje moet gniffelen. Dan lijkt de stemming om te slaan en kom je stukje bij beetje te weten uit wat voor gezin Lin komt: een moeder die aan zware depressies leed en een vader die er niet was voor zijn kinderen. Het ziekbed van moeder en de intensieve zorg voor haar nekken Lin uiteindelijk en ze komt tot niets meer. Met de hulp van Buurman en haar zus weet Lin op te krabbelen. Ze blijkt er toch niet zo alleen voor te staan als ze denkt en weet uiteindelijk de cirkel te doorbreken.

Hawaï 2000 is een ontroerend verhaal over hoop en mededogen. Eerder schreef Heidi Koren de poëziebundel Gedichten over een mogelijk einde.

_____

 Hawaï 2000 is geschreven door Heidi Koren
en verschenen bij uitgeverij Vrijdag
Sharon Perlee is boekverkoper bij Java Bookshop, Javastraat 145