De hele maand juni staat in het teken van Keti Koti. Het is de opmaat naar de Nationale Herdenking van het Slavernijverleden in het Oosterpark op 1 juli. Het Plein Theater en de Oba organiseren activiteiten rondom de herdenking.

Vlak bij het Oosterpark en het Nationaal monument Slavernijverleden is het Plein Theater. Zij organiseren voorafgaand aan de Keti Koti in de maand juni activiteiten rondom onderwerpen die raken aan het slavernijverleden en kolonialisme. Je kunt er die maand ook heerlijk Surinaams eten. Peggy Burke staat in de keuken en maakt speciaal voor de Keti Koti maand elke week een afwisselend Surinaamse special. Moksi – alesi’s, Heri – Heri, Griet Bana Soep, Pindasoep met Tom Tom en als klapper op de vuurpijl Pom & Pastei (& Paramaribop) op de laatste donderdag van de maand.

Dit jaar staat H’ART Museum twee dagen lang in het teken van Keti Koti, de dag waarop de afschaffing van de slavernij wordt gevierd en herdacht. Op zondag 30 juni organiseert het museum samen met Waterkant Amsterdam een bijzonder muziekfestival. De line-up, met verschillende artiesten en muziekstijlen, vertegenwoordigt een groot aantal landen en werelddelen waar slavernij was en slavenhandel werd gedreven. Je kunt rekenen op dj’s als Inkedrebelle, Travis Allen en op live performances van This is Lema & Kyara Shereen, Micheal Ekow & May, maar ook spokenword-artiest Safiya Juliana draagt voor. Meer informatie staat op hartmuseum.nl

Op maandag 1 juli organiseren H’ART Museum en Amsterdam Museum een bijzonder programma. Toppunt is de vertelvoorstelling (13.00 uur, gratis toegang) in de binnentuin met acteur en theatermaker Anton Bies die in de rol kruipt van de Curaçaose verzetsheld Tula. Een aangrijpend stuk waarin het heden en het verleden elkaar afwisselen, met als rode draad de littekens van het slavernijverleden. De voorstelling wordt muzikaal omlijst met Tambú. Curaçaose muziek die is ontstaan tijdens de slavernij en lang verboden was, maar in de jaren zeventig officieel werd erkend als muziek en dans van het volk. Vanaf 12.00 uur ‘s middags zijn er ook (gratis) heri heri maaltijden te krijgen, gemaakt door KIP REPUBLIC. Heri heri is een traditioneel gerecht, ontstaan op de Surinaamse plantages tijdens de trans-Atlantische slavenhandel. Een traditioneel gerecht dat mensen verbindt en letterlijk ‘helen’ betekent. 

Het Plein Theater trapt de Keti Koti maand af met het debat ‘What’s Next’ op 31 mei over de staat van de Afro-Nederlandse gemeenschap met Marjorie Boston, Jerry Afriyeh en Dionne Abdoelhafiezkhan, onder leiding van Charlie Helmijr.

Op 6 juni opent de expositie ‘Entwined Roots, Unbroken Spirits’ van fotograaf Laila Cohen en journalist Peadra Haringsma over Afro haardracht en geschiedenis en vertonen we de film ‘Mama Sranan’ van Tessa Leuwsha.

Verken de diepgewortelde conflicten en de vreugdevolle viering van vrijheid in ‘Fri Yeye’ op zondag 9 juni. Dit intrigerend stuk, gebaseerd op Celestine Raalte’s Surinaamse klassieker, onderzoekt de ervaringen van een oma, moeder en dochter rondom Keti Koti. Is feestvieren een passende manier om de afschaffing van slavernij te herdenken? Ná de voorstelling is er de mogelijkheid om mee te doen met Dialoog in Actie #2: Keti Koti.

De van wervelende energie uit zijn voegen barstende film op zondag 16 juni, Grande Loge Filantropia, is een samenwerking tussen de Surinaams-Rotterdamse theatermaker en voormalig graffiti-artiest Tjon Rockon en de in Kinshasa, Democratische Republiek Congo, geboren Rotterdamse filmmaker Bouba Dola.

Frank Wijdenbosch presenteert op 22 juni samen met Gilda Danaragh, Chreyl Vliet en Nathalie Emanuels een vertelvoorstelling over ‘Blaka Lola’, de eerste Surinaamse vrouw op de wallen in Amsterdam.

Muziek zal niet ontbreken deze maand! Op 15 juni Nederlandstalige muziek door het duo Markoesa, bestaande uit Eva Skeete MacLeed en Guiliano Herdigein en op 27 juni een Paramaribop concert door niemand minder dan het Eddy Veldman Quartet!

‘Koken met Amba’ is een muzikale en smakelijke jeugdtheatervoorstelling (6+) van Het Veenfabriek , waar aan de hand van de Surinaamse keuken de familiegeschiedenis van de tienjarige Amba verteld wordt.

Bij de Oba vinden de activiteiten rond Keti Koti vooral plaats in de vestiging Roelof Hartplein en een aantal andere Oba’s. In Oost kun je naar Oba Oosterdok voor de lezing trans-Atlantische slavernij, Staatstoezicht en Contractarbeid door Patricia D. Gomes over de verschillen en overeenkomsten tussen deze drie systemen en de maatschappelijke oorzaken voor de huidige vertekening van de geschiedenis. Dat is op zaterdag 22 juni om 14.00 uur. Dansen in vrijheid met diorama’s is er voor kinderen 8+ die kunnen deelnemen aan de workshop ‘Het ritme van de Cariben’ op zaterdag 29 juni om 15.00 uur.Ook in de Oba Oosterdok.