Home Kunst Hermitage gaat verder als H’ART Museum en gaat samenwerken met topmusea

Hermitage gaat verder als H’ART Museum en gaat samenwerken met topmusea

0

H’ART Museum is de nieuwe naam voor de Hermitage. Daarmee zet het museum aan de Amstel een nieuwe koers in. Directeur Annabelle Birnie maakte dat vandaag bekend. Het museum gaat nauw gaat samenwerken met British Museum, Centre Pompidou en Smithsonian American Art Museum. Door de verbintenis met deze internationale topmusea komen wereldberoemde kunstcollecties naar Amsterdam. Het is een nieuw begin voor het museum aan de Amstel dat vanaf vrijdag 1 september de naam H’ART Museum draagt.

‘Het is een spannende nieuwe stap, deze eigentijdse en toekomstbestendige samenwerkingsformule’, licht Directeur Birnie toe. ‘We bouwen voort op onze ervaring binnen het internationale veld en slaan onze vleugels uit. We komen met een programmering die meerstemmig en actueel is. Van grote kunsttentoonstellingen tot intieme presentaties.’

H’ART Museum gaat samen met internationale partners tentoonstellingen naar Amsterdam brengen. Daarvoor wordt voortaan geput uit de rijke en zeer uiteenlopende collecties van deze musea, de founding partners. Centre Pompidou heeft een van de belangrijkste collecties moderne en hedendaagse kunst in Europa. Het British Museum kent als een van de oudste musea ter wereld een collectie die continenten en oceanen omspant. Smithsonian American Art Museum (SAAM) heeft naam en faam als een van de bekendste musea van het Smithsonian Institution. SAAM is het belangrijkste museum voor Amerikaanse kunst en kunstnijverheid.

De eerste grote tentoonstelling van H’ART Museum is de Kandinsky tentoonstelling met Centre Pompidou medio 2024. Van het British Museum komt in 2026 de tentoonstelling Feminine power. Eind 2023 maakt het museum de volledige programmering voor de komende jaren bekend. Vanaf vandaag is er al werk van een van de museumpartners in Amsterdam te zien: uit de collectie van het Smithsonian American Art Museum wordt in de hiervoor ingerichte gloednieuwe H’ART Museumzaal de video-installatie Clubbing (2012) van Martine Gutierrez (1989) getoond.

Nieuw is ook het werk van patricia kaersenhout (1966) uit de ABN AMRO Collectie dat wordt getoond in het kader van het Herdenkingsjaar Slavernijverleden (1 juli 2023 tot 1 juli 2024).

In 2025 wordt het 750-jarig bestaan van Amsterdam gevierd met een grote tentoonstelling in H’ART Museum in samenwerking met The Leiden Collection. Een van ‘s werelds belangrijkste particuliere collecties 17de-eeuwse Nederlandse kunst, met een groot aantal Rembrandts, komt naar de hoofdstad. Niet eerder waren alle zeventien Rembrandts uit deze collectie in één tentoonstelling te bewonderen.