Voor de toonbank van IJs van Oost staan mensen geduldig in de rij. Op slippers, met kinderwagens, hand in hand of in wielrennerskloffie. Eén blik op de vitrine en het water loopt in de mond. Geen schreeuwerige borden of gekke toppings, maar bollen in zachte kleuren, vers geschept in een knapperig hoorntje of stevige beker. Hier klopt alles. De smaak, de geur, het vakmanschap.
In de Javastraat draait IJs van Oost elke dag vers ijs. Geen poeder, geen pakjes. Gewoon goede melk, echte room, rijp fruit, vanillestokjes en een handvol liefde.
De smaken wisselen per week, soms zelfs per dag. Denk aan karamel met zeezout, yoghurt met honing, chocolade met munt. Een bolletje is zacht en romig, zonder dat het zompig wordt. De sorbets tintelen van frisheid. Framboos smaakt naar framboos, mango naar zon en zomer.
In de kleine zaak heerst rust als de gasten even wachten in de rij. Achter de toonbank scoort iemand een affogato: een shot espresso over ijs. Aan het raam zit een stel met milkshakes. Buiten rinkelt een fietsbel. Wie eenmaal binnenstapt, loopt met een glimlach weer naar buiten. IJs van Oost serveert niet alleen ijs, maar ook een moment van geluk.
IJs van Oost, Javastraat 79