In het Blauwe Huis aan de Zeeburgerdijk zitten geen gewone mensen. Hier zitten mensen met een groot hart. Initiatieven en bedrijfjes die de wereld gewoon een beetje beter maken. Met kleine en grote dingen. Dit meldt de website van het Blauwe Huis. Op 17 november werden voor buurtbewoners een rondleiding en kennismaking met deze mensen georganiseerd.

Tekst Corry Zoll | Foto’s Björn Martens

Soms komt zo’n pareltje op je pad. Dit is het geval met de mensen, bedrijfjes en organisaties die in het Blauwe Huis bezig zijn met van alles en nog wat. Maatschappelijke organisaties, startende ondernemers, kunstenaars en ander creatief talent zijn in het pand te vinden. Ondanks de blauwe kleur is het niet een pand dat direct opvalt of vragen oproept over wat er zich zou kunnen afspelen achter de witte en rode toegangsdeuren. Zelfs het feit dat er groot het woord VERANDERS op staat maakt geen verschil.

Leegstaand vastgoed

Het pand wordt nu beheerd door Stichting LOLA (Leegstand Oplossers Amsterdam). Voorheen was Vluchtelingenwerk in het pand gevestigd. Het pand is eigendom van woningcorporatie De Alliantie. De Alliantie heeft al jaren plannen om op het perceel woningen te bouwen voor sociale huur, en LOLA heeft te horen gekregen dat ze over een half jaar het pand moeten verlaten. Er wordt dus gezocht naar een nieuw leegstaand pand om de huidige gebruikers te huisvesten.

LOLA draagt zorg voor maatschappelijk leegstandsbeheer van gebouwen, de omgeving ervan en activiteiten die er plaatsvinden in Amsterdam en omstreken. Er zijn inmiddels vijftien broedplaatsen in leegstaand vastgoed. Op die manier wordt geconcurreerd met commerciële anti-kraakbureaus. Het is een unieke aanpak en zo wordt verbinding gemaakt tussen maatschappelijk initiatief, ondernemerschap, de buurt en gebiedsontwikkeling. LOLA stelt mensen altijd voorop om er zorg voor te dragen dat de stad van de bewoners blijft. Zodat mensen zich verbonden kunnen voelen met de ruimte, de gebouwen en de ontwikkeling van hun leefomgeving.

Gereedschap, kleding en kunst

Hieronder worden enkele van de ongeveer tien organisaties die gebruikmaken van het Blauwe Huis uitgelicht, om een indruk te geven van de zeer uiteenlopende activiteiten in het pand.

Gered gereedschap

Al veertig jaar is Gered Gereedschap actief met het inzamelen en repareren van gedoneerd gereedschap. Gered Gereedschap steunt (leerling)vakmensen in ontwikkelingslanden met kennis en middelen. De juiste gereedschappen en machines en gedegen vakopleidingen met verdere begeleiding naar een baan en op het werk. Het geeft vakmensen de kans om een zelfstandig bestaan als bijvoorbeeld timmerman, automonteur of kleermaker op te bouwen.
www.ggamsterdam.nl

Atelier Made Here

In atelier Made Here wordt op duurzame manier kleding gemaakt. Een drietal Syrische vluchtelingen zetten hier samen met de initiatiefneemster hun beroep als kleermaker voort. Er wordt gewerkt met gerecycled textiel. Van oude overhemden wordt bijvoorbeeld kinderkleding gemaakt.
www.ateliermadehere.nl

Kunstenaar MATHILDE μP

Mathilde ontwerpt, fotografeert en schildert al jarenlang. Deze kunstenaar heeft dit jaar voor de jaarlijkse sint-maartenoptocht op 11 november in de Indische Buurt  een grote lampion gemaakt. Op de uitnodiging voor de optocht stond vermeld: Prachtige lichtsculpturen, zelfgemaakte lampionnen, grote lichtkostuums en bijzondere ruimtewezens sluiten zich ook dit jaar weer aan om de buurt te verlichten. Iets om te onthouden voor november volgend jaar!
www.mathilde.mupe.nl

Layco Medical Devices

Bij Layco Medical Devices worden betaalbare en herbruikbare medische hulpmiddelen ontworpen en beschikbaar gemaakt voor minder kapitaalkrachtige landen om de gezondheidszorg daar voor grotere groepen toegankelijk te maken. Tegelijkertijd willen ze door hergebruik van medische hulpmiddelen de impact op het milieu verkleinen.
www.laycomedical.com

Gedoneerde fietsen gaan na controle in de werkplaats weer veilig de deur uit.
De Regenboog

In de fietswerkplaats wordt gewerkt door onder andere statushouders en ex-gedetineerden. Gedoneerde fietsen worden opgeknapt zodat mensen met een krappe beurs veilig met de fiets de straat op kunnen gaan. Ook is de fietsenmakerij de uitvalsbasis voor het Streetwise Cycleteam. In september was er een groot sport- en beweegfestival van Stichting Life Goals in het Olympisch stadion. Samen met de Regenbooggroep organiseerde HVO-Querido onder de naam Streetwise Cycle Team het onderdeel wielrennen om meer mensen op de fiets te krijgen en enthousiast te maken voor wielrennen.
www.deregenboog.org

Neem vooral ook een kijkje op de websites van de andere inspirerende bewoners van het Blauwe Huis

Suggesties voor leegstaande panden in de buurt zijn welkom! Deze kun je doorgeven aan stichting LOLA via [email protected].