Home BoekvandeWeek Het Boek van de Week | ‘De Allergrootste’ van Davide Morosinotto

Het Boek van de Week | ‘De Allergrootste’ van Davide Morosinotto

0

Boek van Week 39

Mijn favoriete moment van de dag is het voorlezen van mijn zoon. Ook al is het inmiddels twaalf jaar oud, het is een gewoonte waar we beide van genieten en ik hoop dat ik het nog lang mag doen. Tijdens het voorlezen stuit je soms op een boek waar niet alleen mijn zoon nieuwsgierig is hoe het afloopt, maar ook ik. Dit overkwam me bij het boek De Allergrootste van de Italiaanse schrijver Davide Morosinotto. Ik heb het boek stiekem in de avonduren uitgelezen en genoten van het spannende verhaal. Het is een adembenemend avontuur en een buitengewone coming-of-ageroman, geïnspireerd op het waargebeurde verhaal van Ching Shih, die het bevel voerde over de grootste piratenvloot aller tijden.

Kanton, 1770. De zesjarige Yu heeft haar ouders nooit gekend. Ze werkt in het theehuis van de opvliegende Bai Bai, die elke gelegenheid aangrijpt om haar te vernederen of te slaan. Op een dag ontmoet Yu haar leeftijdgenootje Li Wei, een jongen die bedreven is in de krijgskunst. Yu vraagt hem om haar te leren vechten. Dat het meisje talent heeft, is meteen duidelijk.

Als Yu enkele jaren later ontvoerd wordt door de bloeddorstige piraten van Gouden Draak, zijn het haar vechtkunsten die haar leven redden. In plaats van haar te doden, neemt Gouden Draak haar op in de bemanning. Dit is het begin van Yu’s leven als piraat. Op negentienjarige leeftijd wordt ze commandant van een hele vloot, die al gauw meer dan honderd schepen telt. Haar naam terroriseert de Chinese Zee, haar macht lijkt eindeloos.

Maar Yu’s roem heeft haar een even krachtige als mysterieuze vijand bezorgd… Een vijand die nergens voor terugdeinst en één doel voor ogen heeft: het vernietigen van de wushu van Lucht en Water, de legendarische vechtkunst waar Yu de allergrootste meester in is.

Davide Morosinotto is een Italiaanse kinderboekenschrijver die voor kinderen van twaalf jaar en ouder schrijft. In Nederland brak hij door met het historische drieluik Het mysterieuze horloge van Walker & Dawn, Twee fonkelrode sterren in de blinkend witte sneeuw en De verloren bloem van de sjamaan. De drie boeken zijn goed los van elkaar te lezen want het zijn opzichzelfstaande historische verhalen die verbonden met elkaar zijn door het thema water of beter gezegd de rivier die in alle drie de boeken een belangrijke rol speelt. Zijn nieuwste boek De Allergrootste hoort niet bij het drieluik, maar is wederom een historisch jeugdboek die een tijdperk beschrijft in een continent waar veel kinderen en volwassene niets of weinig van afweten.

Davide Morosinotto is een schrijver die kinderen serieus neemt en qua begrip hoog inzet. Door zijn taalgebruik en de lijvige boeken die hij schrijft zullen sommige kinderen schrikken of het niet aandurven om aan het boek te beginnen. Help deze kinderen dan en lees De Allergrootse voor en geniet dan samen van dit spannende avontuur. Mijn zoon weet niet dat ik het boek al stiekem heb uitgelezen en ik geniet van de spanning op zijn gezicht als Yu haar vloot weer vastloopt, maar toch weer op wonderbaarlijke wijze ontsnapt. Hij is nu zelf begonnen te lezen in Twee fonkelrode sterren in de blinkend witte sneeuw een boek uit het eerder genoemde drieluik. Dit bewijst maar weer eens dat voorlezen niet alleen heel gezellig is, maar kinderen ook motiveert om andere boeken te gaan lezen.

_____

De Allergrootste is geschreven door Davide Morosinotto
vertaald door Pieter van der Drift en Manon Smiths
Verschenen bij uitgeverij bij Pelckmans
Lisa Fase
is boekverkoper bij Java Bookshop, Javastraat 145