Home Overzicht Het Geheugen zoekt bewoners die hun verhaal willen vertellen

Het Geheugen zoekt bewoners die hun verhaal willen vertellen

0
Bouw Oetgenstraat | Luchtfoto Stadsarchief Amsterdam.

Een vierbaans Amstelbrug, kantoorkolossen in de Tweede Oosterparkstraat en een groot hotel. Dat was het plan voor de Weesperzijde en Oosterparkbuurt in de jaren 60 en 70 Ondertussen stonden woningen te verkrotten en leefden de bewoners weinig comfortabele omstandigheden. De eigenaren hadden hier ‘baat’ bij, want de grond was goud waard. Bouw- en woningtoezicht van de gemeente Amsterdam leek doof voor de klachten. De buurt pikte het niet en kwam in actie.

Het Geheugen van Oost organiseert op 3 en 4 april 2021 een expositie over deze acties. Ook verzamelt zij verhalen van oud-bewoners, actievoerders, ambtenaren, architecten en politici. Verder zal in het weekeind de film van Pieter Verhoef, ‘de strijd voor de stad’, worden gedraaid. Daarnaast zijn er wandelingen en podcasts. Ook zal een link worden gelegd met de actuele situatie: nog steeds woningnood, te hoge huren, verkamering en zittende bewoners die vertrekken waardoor de sociale structuur verdwijnt.

Dankzij doortastend en aanhoudend optreden van buurtbewoners is de verkrotting van de woningen gestopt, is er gerenoveerd en zijn nieuwe betaalbare woningen gebouwd. Halverwege de jaren 80 startte de vernieuwing aan de Weesperzijde, bij de Oosterparkstraat, en later bij de Oetgenstraat en Montessorischool de Pinksterblom. Ook op en rond het Iepenplein kwam nieuwbouw. De woonfunctie, het stratenplan en de sociale structuur zijn grotendeels behouden.

Heb je foto’s van die periode of heb je het zelf meegemaakt? Schenk het Geheugen van Oost jouw verhaal. Stuur een bericht naar [email protected] en zij nemen contact met je op. Ook als je eerst meer informatie wilt. Zie ook www.geheugenvanoost.amsterdam.