Home Overzicht Meer informatie bij monument WV-HEDW op Voorland

Meer informatie bij monument WV-HEDW op Voorland

0

WV-HEDW is een voetbalclub, ontstaan uit de fusie van twee clubs. Beide clubs hadden veel Joodse leden, alle twee ze hadden een gedenksteen om hun vermoorde leden te gedenken. Op het monument staan de namen van de vermoorde leden. Woensdag 3 november is er een informatiebord geplaatst.

Op het monument staan alle namen van in de oorlog vermoorde leden, voormalig leden en donateurs van beide clubs. Van Wilhelmina Vooruit waren dat 67 leden, oud-leden en donateurs. Veertien leden waren 20 jaar of jonger, de jongste was 14. Van Hortus Eendracht Doet Winnen zijn 162 leden, oud-leden en donateurs vermoord. 75 leden waren jonger dan 20 jaar, de jongste was 13. Jongere slachtoffers waren er niet, in die tijd kon je vanaf je twaalfde lid worden. Van zeven HEDW leden is het lot niet met zekerheid vastgesteld. Na de Tweede Wereldoorlog hebben de clubs op hun toenmalige locatie een gedenksteen neergezet.

Na de fusie in 1956 zijn de gedenkstenen samengevoegd in een stenen monument naast het veld van WV-HEDW op sportpark Voorland. Bij de verhuizing in 1998 naar de huidige locatie op sportpark Middenmeer waren de leden zeer beslist: het monument moest mee. De twee gedenkstenen zijn toen op een nieuwe stenen muur geplaatst.

In 2019 heeft WV-HEDW zijn accommodatie uitgebreid. Daarvoor moest het monument tien meter worden verplaatst, naar zijn huidige plek. De muur uit 1998 is vervangen door een metalen achterwand, de door de jaren aangetaste gedenkstenen zijn verstevigd. Het nieuwe blauwe informatiebord geeft uitgebreide uitleg.

Check WV-HEDW