Home Overzicht ‘Het kinderburgemeesterschap is heel bijzonder en leuk’

‘Het kinderburgemeesterschap is heel bijzonder en leuk’

0
De ambtsketen van de kinderburgemeester van Amsterdam.

Een jaar lang is Ilias uit Zuidoost de eerste kinderburgemeester van Amsterdam. Hij werd op 9 november geïnstalleerd. Zijn ‘ambtsperiode’ zit er bijna op. Het is tijd voor zijn opvolger, maar ook voor de veertien leden van de kinderraad. Amsterdamse leerlingen uit groep 7 en 8 kunnen zich daarvoor opgeven. De kinderburgemeester vertelt de gemeente wat kinderen belangrijk vinden en wat hun wensen zijn en wordt daarbij geholpen door de kinderraad.

De kinderburgemeester heeft enkele belangrijke taken. Zo gaat met de burgemeester of een wethouder mee naar bijzondere gebeurtenissen, zoals de intocht van Sinterklaas, en houdt soms een korte toespraak. De huidige kinderburgemeester Ilias: ‘Het kinderburgemeesterschap is heel bijzonder en echt ontzettend leuk. Ik voel me vereerd dat ik het in Amsterdam als allereerste mocht doen. Ik heb veel meegemaakt, hard gewerkt en veel geleerd. Ik gun nu een ander Amsterdams kind om te ervaren hoe het is om burgemeester te zijn.’

De leden van de kinderraad zorgen ervoor dat wensen van kinderen op de agenda van de Amsterdamse politiek terechtkomen. Zij stellen een lijst op met onderwerpen die zij belangrijk vinden en denken na over hoe dingen beter kunnen. Ze komen in het schooljaar maandelijks op een woensdag bij elkaar. De leden uit de kinderraad treden ook op als loco kinderburgemeester.

Kinderen uit groep 7 en 8 kunnen zich opgeven tot en met 21 september door een filmpje in te sturen. Uit de ingezonden filmpjes nomineert de gemeente uit elk stadsdeel, dus ook uit Oost, meerdere kandidaten. Een jury beslist wie van de genomineerden in de kinderraad komen. De nieuwe kinderraadsleden kiezen uit hun midden de kinderburgemeester. Burgemeester Halsema zal bekend maken wie het is geworden.

Check amsterdam.nl/kinderraad