Het Ramses Shaffyhuis: ‘Hier gebeurt alles!’

0

De bekende regels van het lied van Ramses Shaffy sieren de gevel. Zing, vecht, huil, bid, lach, werk en bewonder. Niet zonder ons. Vooral dat Niet zonder ons is belangrijk. Creëren, exposeren en ontmoeten, dat zijn de kernwaarden van het Shaffyhuis. Kunstenaars kunnen er wonen, werken, optreden, exposeren en van alles organiseren. Samen met Liesbeth List is Ed Cools initiatiefnemer van het Ramses Shaffy Huis aan de Oostelijk Handelskade.

Eddy Ellert en Martien van Oorsouw

Ed Cools herinnert zich de datum waarop hij het idee kreeg voor het Shaffyhuis. Op 12 mei 2012 haalde hij met Liesbeth List herinneringen op aan Ramses. Zij zocht een plek waar Ramses Shaffy na zijn ziekte kon herstellen. Ed Cools was toen directeur van het Sarphatihuis. ‘Breng hem hier,’ zei ik, ‘er is een mooi plekje vrij. Ramses was meteen verkocht: wat een mooie suite!’ Alleen: ‘Ramses ontweek me altijd als we elkaar tegenkwamen. Dat komt, zei Liesbeth, omdat hij denkt dat jij de directeur van het hotel bent en met de rekening komt.’ Op 1 december 2009 overleed Ramses Shaffy.

Ramses was meteen verkocht: ‘wat een mooie suite!’

De bekendheid van Liesbeth List hielp bij het bekendmaken van hun plan. Op de Stopera werd welwillend gereageerd, maar het waren moeilijke tijden om te bouwen. Een toevallige ontmoeting met iemand van Stadgenoot leidde tot het realiseren van het plan. Costa Rica aan de Piet Heinkade had ruimte voor een culturele bestemming. ‘Ze waren al aan het heien.’ Op 23 juni 2017 werd het Shaffyhuis, een woon-werkcomplex voor oude en jonge kunstenaars, geopend.

De sociëteit is het hart van het Shaffyhuis, de plek waar bewoners elkaar kunnen ontmoeten, waar exposities georganiseerd kunnen worden, lezingen, voorstellingen en workshops. Er is een zorgpunt ingericht, zodat mensen die meer zorg nodig hebben dit dicht bij huis kunnen regelen. De sociëteit heeft, naast een uitgebreid cultureel programma, ook een functie voor de buurt. Mensen die niet in het Shaffyhuis wonen, kunnen vriend worden. Zij worden dan lid van de sociëteit. Het publiek krijgt natuurlijk de mogelijkheid exposities te bezoeken.

Naast een uitgebreid cultureel programma, ook functie voor de buurt

Het idee is dat jong en oud creatief blijven, elkaar inspireren en de eigen vitaliteit stimuleren en behouden. Het huis bestaat uit een sociëteit op de begane grond en 36 woningen op de eerste twee verdiepingen van het gebouw. In totaal zijn er 24 driekamerappartementen voor oudere kunstenaars en 12 tweekamerappartementen voor jonge kunstenaars. Naast de sociëteit zijn zes ateliers beschikbaar voor de bewoners. Een daarvan is een groepsatelier, waar mensen uit de buurt en bewoners kunnen samenwerken. Door het open karakter zijn de ateliers de ‘eye-catcher’ van het Ramses Shaffy huis.

De stichting die het Shaffyhuis beheert, heeft ook het kleine en het grote atrium in beheer. Het kleine atrium wordt gebruikt voor dans en yoga en het Waslijn project, waar de kunstenaars om de vier maanden hun werk kunnen exposeren. In het grote atrium staan panelen die voor exposities gebruikt kunnen worden. Na de zomer start de stichting met exposities. Niet alleen de kunstenaars die in het Shaffyhuis wonen, maar ook kunstenaars uit de buurt kunnen er exposeren.

‘Als ik het in een notendop moet samenvatten,’ zegt Ed, ‘het Shaffyhuis is een gebouw dat kunst ademt. Hier gebeurt alles.’

Wil je vriend worden van het Shaffyhuis? Dat kan door een mail te sturen naar [email protected].