Eind oktober sluit Museum Het Rembrandthuis aan de Jodenbreestraat voor ruim vier maanden. Het museum vergroot het bezoekersoppervlak met maar liefst 30 procent, waarbij voormalige personeelsruimtes voor het eerst worden geopend voor bezoekers.

Het museum krijgt er een derde tentoonstellingszaal, etszolder, proloogruimte en epiloogruimte bij. De epiloogruimte, die boven het leerlingenatelier zit, was de zolder van Rembrandts huis. Rembrandt was hier in 1658 voor het laatst. Toen moest hij zijn spullen inpakken en het pand verlaten.

Na de verbouwing komt het museum met meer verhalen over Rembrandt, het Rembrandthuis en de buurt, waarbij het leven en werk van Rembrandt centraal staat. Met behulp van een interactieve multimediatour volg je tijdens je bezoek het levensverhaal van Rembrandt.

Meer permanente demonstraties etsen en verfbereiding, waarbij bezoekers dagelijks Rembrandts etstechnieken en verfbereiding zelf kunnen ervaren. Door de coronacrisis moesten de demonstraties worden opgeschort. Het museum brengt deze niet alleen terug, maar creëert ook een nieuwe zolderruimte voor extra etsdemonstraties. Die zolderverdieping van het monumentale huis van Rembrandt wordt grondig geïsoleerd en straks wordt warmte teruggewonnen uit ventilatielucht.

Het museum is nog tot 31 oktober geopend. Dan is de tentoonstelling Rembrandt Revival nog te zien, met etsen van onder Manet, Morisot, Whistler en Cassatt. Zij zorgden tussen 1850 en 1940 voor een internationale herleving van de etskunst: de Etching Revival. De kunstwerken barsten van het experiment en vernieuwing, met uitdagende composities en verrassende technieken. Rembrandt was een belangrijk voorbeeld voor deze kunstenaars.