De Uitmarkt mag dan wel niet meer doorgaan, in Oost gaat het cultureel theaterseizoen spetterend van start. Op 26 en 27 augustus organiseert Carré een Sneak Peek Tour dwars door het theater. Op 2 september vindt het Indische Buurtfestival plaats, op 3 september komt het Oostelijk Havengebied op stoom.

Op het vijftiende Indische Buurtfestival presenteren initiatieven uit de buurt zich in de Javastraat. Geïnteresseerd in kunst? In de Sumatrastraat kun je kennismaken met kunstenaars uit de buurt. En natuurlijk is er muziek, zijn er hapjes en drankjes. Op het Kidsplein kunnen kinderen zich vermaken. Het festival is op 2 september, van 12.00 tot 19.00 uur. Die tijd heb je wel nodig om je op de hoogte te stellen van wat er te doen is in de Indische Buurt.

Op stoom is de opening van het cultureel seizoen in het Oostelijk Havengebied. Op 3 september kun je genieten van zang, dans, meedoen aan de Lindy Hop workshop, luisteren naar muziek in het Shaffyhuis en natuurlijk lekker eten en drinken. In de Eester kun je het culturele aanbod ontdekken. Kijk hier voor het programma.

Maandelijks presenteert het Pleintheater Nieuwe Noten, kleinschalige uitvoeringen van hedendaagse kamermuziek. Elf dagen in september vindt er een mixmash van theater, performance en dans van nieuw, opkomend en ongetemd talent, het Amsterdams Fringefestival.

Carré begint het seizoen met een sneak Peek Tour: op 26 en 27 augustus. Je kunt een tijdslot reserveren en kennismaken met vijf amuses uit het nieuwe seizoen. Op 24 september en 23 oktober brengt een aantal artiesten een hommage aan Ramses Shaffy. Enige haast is wel geboden, er zijn nog maar weinig kaarten.

De Jungle is niet zo van ‘kunst om de kunst’, cultuur is een manier om ingewikkelde onderwerpen bespreekbaar te maken of een bewustwordingsproces op gang te brengen. Het theater boekt alleen artiesten en gezelschappen die een relatie hebben met duurzaamheid, of die aansluiten bij een bestaand programma. Er zijn maar liefst drie soorten blote voetendans, en elke tweede zondag van de maand is er een open zangpodium voor iedereen.

Poppentheater Koos Kneus begint in september weer met de voorstellingen. Gastspelers verzorgen de voorstellingen, de kinderen worden geschminkt.


Theater Vrijburcht start het nieuwe seizoen op 15 september met de vertoning van de film Eigenheimers, over de oprukkende stad gezien vanuit het perspectief van de eigenzinnige eigenaren van de friettent Eiburgh snacks en door de ogen van een ondernemend stadsnomadengezin. Na afloop kun je vragen stellen aan de makers. Op 16 september vindt de eerste kinderworkshop plaats.

Natuurlijk zijn er veel meer theaters in Oost. Op 15 september kun je in Mikes Badhuistheater horen hoe de buurt tussen Amstel en Oosterpark klinkt in instrumenten. Als luisteraar kun je de muziek beïnvloeden.

Elke dinsdagavond kun je luisteren naar experimentele verhalen in Mezrab en als je wilt, kun je ze zelf vertellen. Elke maand is er een thema-avond over de oude mythen uit de hele wereld. De voertaal is Engels. In oktober start de Harbourclub met Vegas, een restaurant, show en club ineen. Elke maand is er de Amsterdam Drag Show te zien.