Home Overzicht Een fenomeen in ruimtelijkheid

Een fenomeen in ruimtelijkheid

0

Hoe ervaar je ruimte? En waarvoor zou dit goed zijn? Ruimtelijkheid ervaren in een ruimte is nauw verbonden met weelde. Het geeft een gevoel van rijkdom. Je hebt een bepaald overzicht en tegelijkertijd worden je ogen gestimuleerd. De veranderende vormen blijven boeien.

We zijn ons er meestal niet van bewust dat een ruimte waar we ons doorheen bewegen voortdurend verandert. Het lijkt vanzelfsprekend. Ha, vaak zijn we toch niet met de ruimte bezig, maar nadenkend lopen we van A naar B. Mij overkomt het ook regelmatig.

Beeldtaal
Vandaar dat ik een object van Barbara Hepworth als voorbeeld neem, om het fenomeen ruimtelijkheid duidelijk te maken. In het geval van het object, verandert het object met elke stap die ik rond het sculptuur loop. Mijn ogen zien telkens een andere vorm. In het voorbeeld van Barbara Hepworth speelt zij graag met detaillering om de objecten er vanuit alle hoeken anders uit te laten zien. De doorkijkjes zijn steeds anders van vorm en groottes! Ja, deze beelden blijven een enorme inspiratiebron voor mij. Niet voor niets ben ik helemaal naar Cornwall gereisd om een hele beeldentuin van Barbara Hepworth te bezoeken. Geweldig!

Zo kan het ook zijn met een ruimte. Bij elke stap die ik in de ruimte zet, verandert het uitzicht en de hoek van waaruit ik naar de ruimte en de bijbehorende vormen kijk. Bij goed gebruik van de ruimte blijft elke hoek boeien, zoals bij dit beeld van Barbara Hepworth. Het blijft fascinerend. Dat noem ik dan ruimtelijkheid.

Misschien kun je je het beter voorstellen als je het tegenovergestelde ziet. Dan is een ruimte tweedimensionaal ingericht. Dat betekent dat het zicht vanuit iedere hoek bijna hetzelfde blijft en het meubilair tegen de muren staat. De bank staat direct tegen de muur aan, zodat de muur en de bank samensmelten. Hetzelfde geldt voor de eettafel. De lange zijde van de tafel staat tegen de muur en zittend op de stoelen heb je alleen zicht op de muur, niet op de ruimte.

Dergelijk geldt ook voor de keuze van vormen. Al het meubilair heeft een rechthoekige of vierkante vorm. Er is geen variatie in vormtaal. De bank, de eettafel, de keuken en het keukeneiland zijn allemaal rechthoekig. Hierdoor ontstaat niet zoals je misschien zou verwachten balans, maar juist eentonigheid.

Wil je ruimtelijkheid creëren in een ruimte, kun je meubilair het beste groeperen, zoals al vanzelfsprekend gebeurt met een eettafel omringd door stoelen. De zithoek vormt ook een eigen groep, die visueel nog eens wordt ondersteund door een bijpassend vloerkleed. Planten kun je ook het beste groeperen, of als toevoeging een extra grote pot of plant plaatsen. Door de verschillende hoogtes en vormen van objecten ontstaat er ruimtelijkheid. Ook hier geldt dat lege ruimte op bepaalde plekken ten goede komt aan de ruimtelijkheid.

Veel plezier bij het uitproberen en schuiven met meubilair. Mocht je er niet uitkomen, bel me gerust.