Home Overzicht Het verhaal van George Michael: I Want Your Sex

Het verhaal van George Michael: I Want Your Sex

0

Elke maand selecteert oost-online journalist Lewis Daniels een single of lp die onder bijzondere omstandigheden is opgenomen. Muziek waar een verhaal achter zit, nummers waar ‘iets mee is’. Deze maand I Want Your Sex van George Michael.

Na het succes met Wham begin jaren ’80, verschijnt eind 1987 George Michaels (1963-2016) eerste solo-lp Faith. Eerder bracht hij al zonder collega Wham-collega Andrew Ridgeley de single Careless Whisper uit. Deze single werd nog op Whams tweede lp Make It Big gehuisvest.  I Want Your Sex is de eerste single van Michaels soloalbum.

Lewis Daniels

Voor de wereld  was  I Want Your Sex een klein schandaal, voor George Michael was het een nieuw begin dat hem van zijn vooral tienermeisjes aansprekende Wham-imago afhielp. Eigenlijk is de single een overgangsnummer in zijn carrière. Opvolgers Faith en Father Figure wijzen al in die richting, Monkey is de definitieve bevestiging. Van pop naar een serieuzer repertoire.

Het onderwerp in I Want Your Sex  blijft op gunstige en negatieve manier een leidraad in George Michaels leven. Ook voor de single gaat beide op. Die brengt Michael succes als soloartiest, maar schiet zijn doel voorbij en wordt vaak verkeerd begrepen. De zanger wil in het nummer benadrukken dat de daad mooi is zolang die monogaam is, Sex is best when it’s, one on one. In de lange versie zijn Rythm 1 Lust, Rythm 2 Brass In Love en Rythm 3 A Last Request ondergebracht in de Monogamy Mix, maar tegenstanders vinden dat de single promiscuïteit verheerlijkt. Model en visagiste Kathy Jeung verschijnt in de videoclip alleen in lingerie of onder de lakens. Een blote Michael schrijft met rode lippenstift explore op haar dij. Mogelijk komt I Want Your Sex voort uit een zoektocht naar zijn identiteit.  ‘Als je wilt, is er met mijn baan geen einde aan mooie vrouwen. Maar uiteindelijk leer je dat seks gewoon seks is en dat het nooit meer kan zijn. De liefde bedrijven is heel anders.’

De reactie op I Want Your Sex in de (christelijke) Verenigde Staten ligt voor de hand. Radiostations boycotten de single vanwege de ‘pornografische tekst’. Dat dit ook in het Verenigd Koninkrijk gebeurt, is verrassender.  Om het nummer daar toch in de ether te brengen, verschijnt een kuise versie waarin sex is vervangen door love. Het resultaat is even voorspelbaar, de singleverkopen schieten omhoog omdat iedereen de ‘echte’ versie wil horen. In Nederland staat niets I Want Your Sex in de weg. De single schiet in no time naar de eerste plek van de Top 40 en houdt die positie drie weken.

Achteraf is het ironisch dat de expliciete, hetero-georiënteerde clip van I Want Your Sex met de –naar later blijkt- homoseksuele George Michael is opgenomen. De zanger weet dan –naar eigen zeggen- nog niet wat zijn werkelijke geaardheid is en heeft een relatie met zijn tegenspeelster in de clip. Regelmatig spreekt hij zijn liefde en respect voor Kathy uit. ‘Mijn relatie met haar heeft me veranderd. Ik heb me ontwikkeld, ben positiever geworden en kan mij beter concentreren op mijn carrière zonder ergens naar te zoeken.’ Uit haar reactie op Micheals overlijden blijkt hoe diep het tussen hen zat. ‘Net als in mijn jeugd met mijn vader en familie, heb ik een paar van de mooiste momenten van mijn leven met George doorgebracht. Hij was de meest genereuze, hilarische, briljante, getalenteerde en echte vriend.’

Het duurt even voordat de zanger het succes van zijn debuutalbum evenaart. Zijn tweede lp Listen Without Prejudice Vol. 1 verkoopt minder goed, maar ontvangt goede kritieken. Het oorspronkelijk als derde album bedoelde Listen Without Prejudice Vol. 2 komt niet op de markt. George Michael heeft ruzie met zijn platenmaatschappij Sony. De zanger vindt zijn contract oneerlijk. Het argument van zijn advocaat dat Michael nog maar 18 was toen hij tekende en door zijn leeftijd niet wist wat dit betekende, houdt geen stand voor de rechter.

Michael weigert nieuw werk voor Sony op te nemen omdat hij aan zijn minimale verplichtingen heeft voldaan. Hierdoor ligt zijn carrière een tijd stil. Het contract verbiedt hem elders muziek uit te brengen.

Goede vrienden weten het al langer, zijn familie is pas in 1993 ervan op de hoogte dat George homoseksueel is. Daarvoor zweeg hij om zijn ouders niet bezorgd te maken en de roddelpers niet te bedienen. Aids was toentertijd nog een dodelijke, amper behandelbare ziekte met vooral veel homoseksuele slachtoffers. Als zijn Braziliaanse vriend Anselmo Feleppa- de eerste man met wie hij een serieuze relatie heeft – aan aids overlijdt, vertelt hij zijn ouders alsnog over zijn geaardheid. Door zijn geheim heeft Michael jarenlang veel eenzame momenten. Terwijl hij zingt op het benefietconcert voor de ook aan aids overleden Queen-zanger Freddy Mercury, is Feleppa terminaal ziek. Michael neemt anderhalf jaar rust en schrijft Jesus to a Child als ode aan Feleppa. De single verschijnt eind ‘95 nadat  platenlabel DreamWorks een regeling met Sony treft.

In 1997 komt George Michael openlijk uit voor zijn geaardheid. Tijdens een interview met CNN zegt hij met klem dat hij drie jaar na zijn relatie met Kathy Jeung voor het eerst een homoseksuele ervaring had en voor die tijd nooit in zijn muziek over zijn seksualiteit loog. I Want Your Sex en de andere liefdesnummers die hij toen schreef gaan allemaal over vrouwen.

Aanleiding voor zijn coming out wereldwijd is een voor hem vernederend incident op de toiletten van een club in Los Angeles. Een undercover-agent lokt de zanger uit zijn geslachtsdeel te laten zien en arresteert hem vervolgens voor potloodventen.  Michael stelt zich weerbaar op. Zijn openheid, humor, trots en nonchalance houden hem op de been. ‘Als iemand met zijn geslachtsdeel naar je zwaait, verwacht je niet dat die de wet vertegenwoordigt.’ Terwijl wordt gevreesd dat Michaels openheid over het incident het einde van zijn carrière betekent, ziet hij dit als enige mogelijkheid om zijn waardigheid terug te krijgen. Bij het publiek slaat zijn tactiek aan, de rechter veroordeelt hem tot een boete, psychische hulp en een taakstraf van tachtig uur. Zijn voorstel in die tijd maaltijden bij aidspatiënten te bezorgen, wordt afgewezen. Hij moet twee weken administratief werk doen. Michael brengt naar aanleiding van het incident de single Outside uit, die over buitenseks gaat. In de clip neemt hij zichzelf en de betreffende agent op de hak met beelden van glinsterende urinoirs en tongzoenende politieagenten.

Nu het hoge woord er uit is, strijdt George Michael voor de rechten van lgbt (qia+) –ers. De zanger is trots op zijn homoseksualiteit en veegt de vloer aan met therapieën die tieners zouden moeten genezen van homoseksualiteit. Die beschouwt hij als een vorm van mishandeling. Met enorme donaties steunt hij organisaties die zich inzetten voor kansarme kinderen. In zijn testament is bepaald dat sommige welzijnsinstellingen tot in de lengte der dagen geld blijven ontvangen uit zijn financieel nalatenschap.

De Monkey waarover Michael op zijn album Faith zingt, weet hij in zijn eigen leven niet altijd van zijn rug af te schudden. Hij wordt twee keer gearresteerd omdat hij onder invloed van drank en drugs achter het stuur zat en noemt dat zijn eigen stomme schuld.

Gaandeweg gaat de gezondheid van de stevig rokende George Michaels achteruit. Geestelijk is hij in wisselende condities. De dood van zijn eerste vriend Anselmo Feleppa heeft hij nooit helemaal verwerkt, het overlijden van zijn moeder legt hem vijf jaar lam. Als zijn creativiteit weer terugkomt, blijft hij uit angst die opnieuw te verliezen achterelkaar songs schrijven. In 2004 kondigt hij aan dat Patience zijn laatste officiële album is. Daarna verspreidt hij alleen nog gratis muziek via internet. Wie dat wil, kan doneren. Michael schenkt dat geld aan goede doelen.

Oktober 2011 loopt George Michael een virus op. Een maand later heeft hij een longontsteking. Hij wordt opgenomen op de IC en krijgt een luchtpijpsnede. Na een auto-ongeval in 2013 heeft hij een bijna-dood ervaring en schrijft daar het nummer White Light over. Tweede Kerstdag 2016 treft Georges partner hem levenloos aan in zijn huis in Goring-on-Thames. Zijn dood is niet verdacht. Uit onderzoek blijkt dat hij mogelijk aan leververvetting en een hartweefselontsteking is overleden. Hij wordt – door de onderzoeken – pas eind maart 2017 bij zijn moeder begraven op de Highgate Cemetery in Londen. George Michael werd 53 jaar.