Home Overzicht Hockeylegende Ron Berteling geëerd met prestigieuze Torriani Award

Hockeylegende Ron Berteling geëerd met prestigieuze Torriani Award

0

Oud ijshockeyer (en legende!) Ron Berteling is de eerste Nederlander die door de internationale ijshockeybond IIHF wordt onderscheiden met de Torriani Award. De prestigieuze carrièprijs is bedoeld om mensen te eren die een bijzondere loopbaan hebben in een land dat niet bekendstaat om ijshockey.

Berteling (62) speelde midden jaren 70 in de hoogste divisie van Nederland. Met 213 interlands is hij de recordinternational van Nederland. In 1980 deed hij mee aan de Olympische Winterspelen van Lake Placid. Later zette hij zich tomeloos in voor het ijshockey in Nederland. Zo trainde hij Jarenlang de jeugd bij de Amsterdam Tigers. Vrijwel alle spelers in het eerste team van de Amsterdamse club hebben hun opleiding bij hem genoten. In Nederland wordt ieder jaar aan het begin van het seizoen gespeeld om de Ron Bertelingschaal.

Eerder wonnen de Brit Tony Hand, de Hongaar Gábor Ocskay, de Deen Jesper Damgaard en de Bulgaarse goalie Konstantin Michailov de Torriani Award. ‘Mister IJshockey’ Berteling ontvangt de prijs eind mei in Zwitserland. Hij wordt ook opgenomen in de Hall of Fame van de IIHF. De onderscheiding is vergelijkbaar met een Oscar in de filmwereld.