Home Dwars nieuws Hollandse Meesters 2.2

Hollandse Meesters 2.2

Kerstgroepententoonstelling met ruim 150 groepen.

0

Voor de 24e keer kunt u vanaf 26 december tot Driekoningen genieten van een unieke en sfeervolle kerstgroepententoonstelling met ruim 150 groepen. De groepen zijn opgesteld in de Martelaren van Gorcum kerk (Hofkerk) op het Linnaeushof. Dit jaar is het thema: ‘Hollandse Meesters 2.2’.

Frans Woortmeijer

Op de expositie kunt u voornamelijk kerstgroepen bewonderen van Nederlandse bodem. In het begin van de vorige eeuw kende Nederland veel ateliers en beeldenfabrieken, die kerstgroepen produceerden. Soms hadden zij eigen ontwerpers in dienst, andere gebruikten mallen voor de productie. In de jaren na de oorlog nam de belangstelling voor kerstgroepen als gevolg van zowel de terugloop in kerkbezoek als het aantal gelovigen sterk af. Eind zestiger jaren sloten de laatste Nederlandse ateliers, waaronder ook die van de gebroeders van Paridon uit Amsterdam. Sinds de eeuwwisseling neemt de belangstelling voor kerstgroepen weer toe. Zo zijn er hedendaagse kunstenaars die kerstgroepen ontwerpen en ook vervaardigen.

Op deze expositie vindt u niet alleen kerstgroepen uit de oude verloren gegane ateliers, maar ook van hedendaagse ontwerpers en beeldend kunstenaars. In deze donkerste tijd van het jaar vertellen deze kerstgroepen de blijde boodschap van licht en hoop. Zij worden verrassend mooi vormgegeven door kunstenaars uit vele delen van de wereld.

De expositie biedt een ideale mogelijkheid om van deze vorm van kunst te genieten De kerstgroepen zijn afkomstig uit de collectie en Bert Hilhorst, de koster van de Hofkerk. Hij verzamelt al jaren en is lid van de vereniging ‘Vrienden van de kerstgroep Nederland’.

Feestelijke opening op 18 december 2022 om 11.30 uur.
De expositie is open van 26 december 2022 tot en met 8 januari 2023 (1 januari gesloten), dagelijks geopend van 13.00-17.00 uur.
Toegang vrij – Rolstoel toegankelijk.