Home Groen Honderd jaar schooltuin in de bioscoop

Honderd jaar schooltuin in de bioscoop

0

In 2020 bestaan de schooltuinen honderd jaar. In Amsterdam wordt dit gevierd met onder meer een schooltuin in de tuin van het Rijksmuseum, een tentoonstelling in het Stadsarchief en nu ook een schooltuinfilm die in 93 bioscopen en filmhuizen in heel Nederland te zien is.

De Schooltuin is een film gedraaid door de ogen van een groep kinderen die een jaar aan de slag gaan met het verbouwen van hun eigen groenten en bloemen. Schooltuinen staan voor aanstekelijk plezier, zelf doen, beleven en ontdekken. De kijker volgt de ‘cycle of life’, de seizoenen. Verhalen over de grond, het zaaien, groeien, oogsten, bereiden en opeten. Het succes, het enthousiasme en het commentaar van de kinderen, maar ook de teleurstelling als iets mislukt of een konijntje er vandoor gaat met hun worteltjes.

Natuur in de stad
Niet alleen voor de mens, maar ook voor dieren is de schooltuin een aantrekkelijke plek in de stad. Van de bladluizen, bijen, vlinders, kikkers, koolmezen, ringslangen naar de vos die als het hek ’s avonds dicht is op pad gaat. Ook dat kun je zien in De Schooltuin. Filmmaker EMS Films nam het initiatief om deze documentairefilm te maken. EMS Films is bekend van haar films over de Nederlandse natuur zoals De Nieuwe Wildernis en De Wilde Stad. De thema’s voedsel, biodiversiteit en natuur zijn actueler dan ooit.

Grote meerwaarde voor ontwikkeling van het kind
Intussen is wetenschappelijk bewezen dat in de natuur spelen en in de grond wroeten goed is voor de ontwikkeling van het kind. Dat heeft alles te maken met het in aanraking komen met bodembacterieen, die een rol spelen bij het aanmaken van serotonine. Daarnaast heeft het positieve invloed op het afweersysteem. Schooltuinieren helpt ook om bij kinderen een positieve houding ten opzichte van gezond voedsel te ontwikkelen. Wat je zelf gekweekt hebt, wil je ook proeven!

Masterclass van Joris Bijdendijk
Joris Bijdendijk, chefkok van het Rijksrestaurant, verleende zijn medewerking aan de film. ‘De boerderij van mijn ouders in de Ardennen en de schooltuin lessen die ik als achtjarig jongetje kreeg van meester Meester, draag ik nog steeds met mij mee. Ze zijn mij altijd bijgebleven en hebben mij geïnspireerd om kok te worden. Ik ben ongelooflijk trots dat ik mocht meewerken aan de schooltuinen film.’ Tijdens het Cinekidfestival verzorgt hij op zaterdagochtend 10 oktober een masterclass vanuit het Ketelhuis die live naar een aantal andere bioscopen worden gestreamd. In Oost is dat Studio K. Joris gaat daar het recept Gazpacho bereiden uit het kinderkookboek Het geheim van de tuin. Kinderen in de zes andere filmtheaters zullen ter plekke hetzelfde recept klaarmaken.

Schooltuin in de tuin van het Rijksmuseum
In het jubileumjaar hadden kinderen van basisschool De Oostelijke Eilanden hun schooltuin in de tuin van het Rijksmuseum. Dit was een groot succes. Recent hebben het Rijksmuseum en de Gemeente Amsterdam daarom besloten, om volgend jaar weer een schoolklas in de tuin van het museum te laten tuinieren.