Home Overzicht Tigers leiden Kemphanen rond in eigen huis

Tigers leiden Kemphanen rond in eigen huis

0

Spelden hoorde je niet vallen in de Jaap Edenhal afgelopen zaterdagavond. Beklemmend was de stilte wel. U19-wedstrijden worden natuurlijk minder bezocht dan die van het eerste team, helemaal zonder publiek is het andere uiterste. Door de verscherpte coronamaatregelen is dat de huidige realiteit. Om belangstellenden bij te praten gaf oud-ijshockeyer Henk Hille commentaar bij de livestream van de Tigers’ eerste wedstrijd van dit seizoen.

IJshockey | Lewis Daniels

Al snel is duidelijk dat het vorig seizoen kampioen geworden Amsterdam de boventoon voert. Ze zijn met achttien spelers ruim in de meerderheid en beter met elkaar bekend. Eindhoven komt met twaalf man en de bezetting van het hanenteam is dit seizoen behoorlijk gewijzigd. De goed keepende goalie van de Hanen zwicht in de zevende minuut voor de onophoudelijke druk van de Tigers. Nieuwkomer Xavier Gehenian schiet de 1-0. Ruim een minuut later meldt Laurence Bos zich, 2-0.

Twee minuten voor rust komt Eindhoven uit het niets met een geslaagde aanval, Roney Berendsen bereidt voor en Chiel Brecht rondt af, 2-1. Tijdens de pauze moet vooral rond de goal van Eindhoven worden gedweild. Aan de overkant is amper gespeeld.

In de tweede periode komen de Kemphanen vaker uit hun thuisvak en soms verrassend. Ze zoeken het in alle hoeken van het veld en komen met een paar gevaarlijke aanvallen. Desondanks blijft Amsterdam de wedstrijd leiden. Billy Grapperhuis, ook actief in het eerste team, verruimt de voorsprong, 3-1. In de 35ste minuut volgen twee aanvallen van de Kemphanen elkaar rap op. Bij de laatste laat Luca Maas de puck achter in de Amsterdamse goal, 3-2. Drie minuten later komen de Hanen voor de gelijkmaker, maar Mark Gasseling grijpt in voordat de puck koers kan zetten op het Tigerdoel. Laurence Bos geeft de Tigers met een assist van Zebediah Oware vlak voor de tweede rust meer spelingsruimte, 4-2.

Coach Hennie Jaspers verandert in de derde periode de samenstelling van lijnen en laat die kortere shifts spelen. Het blijkt een wondermiddel. De Tigers gaan flink met de stick door het Eindhovense hanenhok en punten laten niet lang op zich wachten. Pascal Sitsen verzilvert de assist van Lars Kan, 5-2. Twintig seconden daarna valt de beurt aan Maxime Kanon, ook een nieuwkomer. De voorzet komt van Yoran Hilbordine, eveneens nieuw. Lars Kan geeft nog een assist, ditmaal aan Mark Gasseling, 7-2. Twee minuten later is het weer prijs. Jim Vorster en Nijs Hille, beiden spelen ook in het eerste team, schaatsen een rondje door het thuisvak van de Kemphanen. Vorster geeft aan, Hille voltooit, 8-2.

Eindhoven kreeg een rondleiding over Amsterdams ijs, waar de Tigers de zaken goed op orde hadden. Een goed begin is het halve werk. Zondag 18 oktober spelen de kampioenen in Leeuwarden tegen de OrangeGas Capitals.