De Hortus werkt aan plannen voor een grootscheepse vernieuwing van de Drieklimatenkas. De markante kas aan de Nieuwe Herengracht huisvest planten uit drie verschillende klimaten. De kas gaat meer beleving bieden waarbij het belang van biodiversiteit en het effect van klimaat centraal staan. De totale kosten worden geschat op 4,6 miljoen euro. De kas moet klaar zijn in 2023.
Vandaag de dag staat de biodiversiteit op aarde zwaar onder druk. Afgelopen mei luidden wetenschappers van de Verenigde Naties (IPBES) de noodklok over de wereldwijde achteruitgang van biodiversiteit. ‘Het VN-rapport laat zien hoe kwetsbaar de natuur is, en hoe ontzettend belangrijk het is om over het belang van planten te blijven praten’, vertelt Carlien Blok, directeur van de Hortus. ‘Wij willen onze bezoekers kennis laten maken met de schoonheid van het plantenrijk, maar ze vooral bewust maken van het belang van biodiversiteit voor al het leven op aarde – inclusief de mens.’
Bewustwording biodiversiteit vergroten
De Hortus ziet het als taak om bewustwording te vergroten omtrent biodiversiteit. Want planten staan aan de basis van al het leven op aarde, en als die basis wankelt, wankelt de hele keten. Plantaardige biodiversiteit is een van de belangrijkste voorwaarden voor een vitaal ecosysteem. Het verdwijnen van die biodiversiteit kan grote gevolgen hebben en dat is precies waar de nieuwe drieklimatenkas de nadruk op zal leggen.
Woestijn, de jungle en subtropen
De Drieklimatenkas stamt uit 1993. De destijds hypermoderne kas was de kroon op de redding van de voorheen academische Hortus en was de doorstart als publieke botanische tuin. Nog steeds scoort de kas hoog bij bezoekers; de woestijn, de jungle en de subtropen tonen de planten in een gestileerde natuurlijke omgeving. ‘Inmiddels zijn de thema’s klimaat en biodiversiteit helaas nog belangrijker dan toen’, zegt Blok, ‘We zijn het aan ons zelf verplicht om voor onze bezoekers – waaronder veel scholieren – deze thema’s nog beter over het voetlicht te brengen.’
Kaapse collectie
Behalve een tropisch deel en een woestijndeel, zal in de vernieuwde kas een Kaaps deel te zien zijn. De Kaapse collectie is een van de oudste en belangrijkste collecties van de Hortus. Deze planten vertellen het verhaal van de uitzonderlijke omstandigheden op de Kaap in Zuid-Afrika waardoor daar een unieke biodiversiteit is ontstaan en laten zien hoe kwetsbaar biodiversiteit is.
Crowdfunding
De komende tijd zal de Hortus werken aan de financiering van dit project. De zelfstandige stichting kan 1 miljoen uit eigen middelen financieren, maar de rest van het bedrag zal middels fondsenwerving en crowdfunding via Vrienden van de Hortus en Amsterdammers gevonden moeten worden. De vernieuwing van de Drieklimatenkas zal in fases plaatsvinden. In de zomer van 2023 moet alles gereed zijn.