Home Uit In Oost ‘Hotel Mokum’ nu te zien in de bioscopen van Oost

‘Hotel Mokum’ nu te zien in de bioscopen van Oost

0

De docu-fictie Hotel Mokum van filmmaker en activist Yannesh Meijman is nu te zien in Studio/K en in Kriterion. Het is een film die een collectief dat een van de zichtbaarste kraakacties van afgelopen jaren neerzette. Als protestactie tegen de wooncrisis werd op 16 oktober 2021 het verlaten Hotel Marnix in het hart van Amsterdam in beslag genomen. De poëtische vertelling over de bijzondere periode in het vervallen hotel werd geselecteerd voor IDFA 2023.

In de experimentele korte documentaire van 30 minuten is te zien hoe gedurende zes weken het collectief Mokum Kraakt het hotel omtovert tot een thuis, een zelfverklaarde culturele vrijplaats en een oase in een stad verstikt door hypergentrificatie. Dan wordt Hotel Mokum plots, op het hoogtepunt van zijn populariteit, ontruimd onder het voorwendsel van brandveiligheid.

Het verhaal van Hotel Mokum is geworteld in protest: zowel tegen de huizencrisis en het gebrek aan bestaanszekerheid in de stad, als tegen de criminalisering van kraken in 2010, wat leidde tot de ontruiming van meer dan 300 kraakpanden alleen al in Amsterdam. Hotel Mokum combineert documentaire beelden, archiefmateriaal en gereconstrueerde scènes om een complex en intiem portret te creëren van een hoopvol collectief en de stad die ze proberen terug te winnen.

Met Hotel Mokum wil regisseur Yannesh Meijman, die actief betrokken was bij de actie van het hotel, kraken demystificeren en mensen inspireren om in actie te komen tegen de woningcrisis door heel Nederland. Meijman: ‘De (on)betaalbaarheid van ruimte raakt iedereen. Alleen al in Amsterdam staan er minstens 10.000 woningen leeg. Terwijl mensen op straat slapen. Dat is blijkbaar normaal. Ik vind dat absurd.’ Tegelijkertijd is het ook een film over vriendschap, solidariteit en de schoonheid van verzet.