Home Overzicht Huurverhoging? Doe de huurcheck!

Huurverhoging? Doe de huurcheck!

0

Deze maand ontvangen bijna alle huurders informatie over de huurverhoging. Anders dan in voorgaande jaren volgt de huurverhoging van 2023 niet de inflatie. Gelukkig maar, want die was erg hoog. In plaats daarvan is het uitgangspunt de gemiddelde loonstijging van 2022. Toch adviseert !Woon de huurcheck te doen.

De meeste huurders in de gereguleerde sector krijgen dit jaar een huurverhoging van maximaal 3,1 procent. Bij corporaties zal het vaak minder zijn, want gemiddeld mag de huur van hun woningen 2,6 procent omhoog. Huurders in de vrije sector krijgen een procent meer: maximaal 4,1 procent.

Klopt die verhoging wel? Is het onderhoud van uw woning goed genoeg? Klopt de afrekening van de servicekosten? Kijk het na op www.huurverhoging.nl

De maximale huurverhoging is voor veel huurders 3,1 procent. Bij een huishoudinkomen boven de € 48.836 is een verhoging van € 50 per maand en bij hogere inkomens is zelfs een verhoging van € 100 mogelijk. In de vrije sector (huur boven de grens voor de sociale sector, zie www.wooninfo.nl/liberalisatie) mag de huurprijs maximaal 4,1 procent stijgen.

Bezwaar maken Het voorstel tot verhoging is niet altijd terecht. U kunt bezwaar maken. Doe de huurcheck op de website van !WOON. Dan weet u waar u aan toe bent.

Slecht onderhoud
Heeft u onderhoudsgebreken gemeld bij uw verhuurder? Ook dan kunt u bezwaar maken tegen de huurverhoging. Louise had last van vocht in haar huis. “De schimmel stond op de muur. Ik had al drie keer geschilderd en toen was ik het zat.” Ze nam contact op met !WOON. Die sprak de verhuurder aan en niet veel later werd de badkamer gerenoveerd.

Servicekosten
Veel huurders betalen ook servicekosten. Dat voorschot moet elk jaar verrekend worden met de werkelijk gemaakte kosten. Vooral in de particuliere sector blijft afrekening en terugbetaling nogal eens uit.

Meer info www.wooninfo.nl of bel !WOON op 020 523 0130.