Home Overzicht Huygensmarkt, goed bezocht en interessant

Huygensmarkt, goed bezocht en interessant

0

Livemuziek, activiteiten voor kinderen, veel informatie over de buurt en lekkere zelfgemaakte hapjes. Het Christiaan Huygensplein was op zaterdag 10 september omgetoverd in de Huygensmarkt.

Lennie Haarsma

Het Anton Pannekoek instituut voor Sterrenkunde beschreef Christiaan Huygens. Menigeen zal weten dat Huygens een bekroond natuurkundige, astronoom en lenzenmaker was. Maar dat hij ook de slingerklok en het mechanisme van het tikhorloge ontwikkelde was voor mij nieuw.

Studenten van het Anton Pannekoek instituut lieten met een speciale zonnetelescoop zien hoe zonnevlekken te zien zijn. Ook maakten ze melding van de gedeeltelijke zonsverduistering die op 25 oktober te zien is.

De vele kraampjes met informatie over onder andere het Cliënten Informatiepunt, de Unie van Vrijwilligers, Dynamo en de Bloementuin van Darwin leidden tot mooie gesprekken. Bij het Cliënten Informatiepunt/ het CLIP kunnen mensen met vragen terecht op het gebied van Geestelijke Gezondheidszorg en sociaal-maatschappelijke vragen. Denk aan een vraag over schulden, waar een assertiviteitstraining te volgen en hoe je de wens om begeleid te gaan wonen kunt aanpakken. Coördinator Claudia van het CLIP is op woensdag te vinden op het Robert Kochplantsoen nr. 35.

Het gesprek met de mensen van de Unie van Vrijwilligers leidde tot de start van deze organisatie meer dan 75 jaar geleden. Met veel enthousiasme vertelden ze over hun werk. De Unie van Vrijwilligers is er voor mensen die hulp nodig hebben voor boodschappen, voor begeleiding naar arts of ziekenhuis of thuis graag een gesprek met een maatje voeren, zijn er vrijwilligers die beschikbaar zijn om kwetsbare mensen te ondersteunen en zinvol vrijwilligerswerk willen doen.

Dat de markt ook voor kinderen leuk was maakten de enthousiaste medewerkers van Fit in Oost duidelijk, die naast een heldere folder over hun activiteiten kinderen schminkten.

Voor wie de kinderboerderij de Werf nog niet kent: ze zoeken naast dierenvrienden een kanjer in de kantine.