Home Overzicht HvA verhuist van Amstelstation naar Amstelcampus in de Wibautstraat

HvA verhuist van Amstelstation naar Amstelcampus in de Wibautstraat

0

Na de zomer zal het even wennen zijn rond het Amstelstation. De ongeveer vijfduizend studenten en duizend medewerkers van de Hogeschool van Amsterdam zijn dan verhuisd naar de Amstelcampus, twee metrohaltes verderop. Het grote betonnen gebouw de Leeuwenburg en de omgeving ervan zullen de jaren erna een ingrijpende verandering ondergaan.

De activiteiten van de HvA worden met de verhuizing straks nog meer geconcentreerd op de Amstelcampus in de Wibautstraat bij de Mauritskade. Nu nog wordt er hard gewerkt aan het nieuwe schoolgebouw, het Jakoba Mulderhuis waarnaar de studenten en medewerkers zullen verhuizen. Het gaat onder andere om de studierichtingen van de faculteit Techniek.

De HvA verhuist na 24 jaar uit het gebouw omdat er op de nieuwe campus meer faculteiten en faciliteiten bij elkaar zitten. SUitgangspunt is dat studenten en docenten zo makkelijker kunnen samenwerken met andere vakgebieden. Ook komen ze daarmee sneller tot innovatie en nieuwe ontwikkelingen en kan alles veel efficiënter gebeuren.

Eind februari zit het meeste werk aan het nieuwe gebouw erop en is de buitenkant klaar.  De studenten en docenten gaan in de zomer in één keer over naar het nieuwe gebouw. De officiële start van het nieuwe hogeschooljaar is op 1 september. Dan is ook de feestelijk opening van het nieuwe schoolgebouw, het Jakoba Mulderhuis dat eerder overigens Conradhuis heette.

De Leeuwenburg wordt na het vertrek van de HvA ingrijpend veranderd. Nu heeft het gebouw een oppervlakte van ongeveer 42.000 m2, waarmee het een van de grootste gebouwen van Amsterdam is. Maar het nieuwe Leeuwenburg zal ongeveer 88.000 m2 omvatten, dat is het dubbele van het huidige volume. Projectontwikkelaar Vastint is van plan het bestaande gebouw voor een deel te slopen en te herbouwen en een ander deel opnieuw te ontwikkelen. In het nieuwe gebouw komen 400 woningen, ongeveer 52.000 m2 hoogwaardige kantoorruimte en openbare voorzieningen op de begane grond.

Zo zal de Amstelcampus er straks uitzien (plattegrond)