De gemeente Amsterdam ontzegt vanaf deze week niet-gereguleerde commerciële voetbalscholen de toegang tot gemeentelijke velden. Zij voldoen niet aan de regels voor het gebruik van de gemeentelijke velden, zoals reguliere huurafspraken. Daarnaast tonen deze voetbalscholen ook geen bereidheid om afspraken met de gemeente te maken over onder andere het nakomen van de basiseisen voor sociale veiligheid.
‘De commerciële voetbalscholen vragen enorme bedragen en ‘handelen in voetbaldromen’, zegt sportwethouder Sofyan Mbarki. ‘Jonge spelers worden soms alleen opgesteld bij een wedstrijd als ze meedoen met een voetbalschool. Ook wordt er soms (veel) extra geld gevraagd voor toernooien en of voor activiteiten bij een profclub die in de praktijk niet veel voorstellen. De vereniging is dé plek waar jonge Amsterdammers veilig en laagdrempelig kunnen sporten, dus als we zien dat voetbalscholen de clubs ondermijnen, dan treden we op.’
De activiteiten van deze voetbalscholen worden niet meer toegestaan op de gemeentelijke velden en worden ze door de handhavers van de velden weggestuurd. Ook zegt de gemeente met ingang van volgend seizoen de veldhuurovereenkomst op met twee verenigingen die zijn overgenomen door commerciële voetbalscholen. Op papier lijken deze organisaties een vereniging, maar in de praktijk zijn ze georganiseerd als een commerciële voetbalschool. Door het nemen van deze maatregelen zet de gemeente een volgende stap in het reguleren van commerciële voetbalscholen.
Het aantal commerciële voetbalscholen in Amsterdam is de afgelopen jaren flink gegroeid. Verenigingen hebben hier in toenemende mate last van en worden in sommige gevallen zelfs helemaal overgenomen door een voetbalschool. Commerciële belangen ontwrichten de structuur van verenigingen, bijvoorbeeld doordat plekken in selectieteams kunnen worden gekocht. Het afgelopen jaar heeft de gemeente alle voetbalscholen de mogelijkheid geboden alsnog een veldhuurovereenkomst te sluiten. De voetbalscholen die dit niet hebben gedaan worden vanaf deze week geweerd van de velden.
Er worden nu extra opleidingsplaatsen gecreëerd voor beginnende voetbaltrainers en coaches. Verenigingen kunnen deze cursussen zelf aanvragen. Daarnaast zijn er mbo-opleidingen gestart in samenwerking met het ROC van Amsterdam, waarin studenten breed worden opgeleid tot voetbalcoördinator. Ook zijn er maatregelen genomen om de besturen van verenigingen te versterken.