Home Overzicht In Centrum proef met het afvoeren van afval over water

In Centrum proef met het afvoeren van afval over water

0

In een deel van het Nieuwmarktbuurt en de Wallen wordt het komende halfjaar geëxperimenteerd met afvalboten, waarin de afvalzakken worden gestort en vervolgens elektrisch worden afgevoerd over het water naar de afvalverwerker. Daarmee worden de volle binnenstad en de zwakke kades en bruggen ontlast van zware vuilniswagens.

Je kunt als bewoner van deze buurten zoals altijd je afval aan de straat zetten. In de straten waar de afvalboten liggen, wordt het afval vanaf de kade direct in de boot gegooid. In de straten daar omheen rijden wagentjes om de vuilniszakken op te halen. Deze wagentjes brengen het afval naar één van de boten en storten het afval vanaf een parkeerplek op de afvalboot. In sommige straten waar vaak veel afval ligt, rijdt er een kleine vuilniswagen die het afval samenperst.

Tijdens de proef rijden er direct na het ophalen van het afval veegwagentjes door de straat om ook het zwerfafval op te ruimen en de straat schoon achter te laten. Waternet zorgt ervoor dat het afval dat in de gracht valt of waait meteen uit het water wordt gehaald. Na een half jaar wordt de proef samen met bewoners geëvalueerd en wordt gekeken of de proef kan worden uitgebreid naar andere gebieden.

In een deel van het Centrum kunnen er geen ondergrondse afvalcontainers worden geplaatst, omdat er niet genoeg ruimte is op straat, door kabels in de grond of te zwakke kades. Daarom vinden er het komende jaar verschillende experimenten plaats om goede alternatieven te vinden voor het rijden met zware vuilniswagens