Home Dwars nieuws In Control

In Control

0

Het Flevopark en Park Frankendael, twee van de mooiste parken van Amsterdam-Oost. Iedereen in Oost kent ze, iedereen vindt ze mooi. Dat zijn ze ook voor Koos Hageraats. Hij woont al bijna 25 jaar in de Watergraafsmeer, precies tussen beide parken in. ‘Ik kom er bijna elke dag, en niet alleen omdat ik er zo graag wandel of hardloop, maar vooral ook voor mijn fotografie,’ vertelt hij.

Al jarenlang zoekt hij er steeds opnieuw naar plekken die hij wil vastleggen. ‘Lang niet alles daar geschikt voor,’ legt hij uit. ‘De voorgrond, de achtergrond, de stand van de zon, de aard van het licht, de onderlinge verhoudingen tussen het groen, het water en de lucht, het tijdstip waarop de foto moet worden genomen, alles is daarbij van groot belang. Pas wanneer de compositie van dat geheel klopt, kan ik beginnen met de speciale fototechniek waarmee ik werk. Dankzij de digitale camera en een speciaal filter kan ik een hele reeks foto’s maken die onderling steeds nét iets anders zijn.

Eenmaal thuis achter de computer kies ik dan de paar foto’s die geschikt zijn om te worden bewerkt. Dat is een klus die uren, dagen, soms zelfs weken kost om de oorspronkelijke foto’s om te werken tot schilderachtige beelden. Als ik daarbij helemaal in control ben en alles is geslaagd,  dan zijn het beelden geworden van een werkelijkheid die nóg mooier is dan die op de oorspronkelijke foto’s. De meest geslaagde beelden hebben een uitstraling die doet denken aan schilderijen uit de tijd van de Oude Meesters, of aan impressionistische of expressionistische schilderijen. Dankzij de bewerking staan die foto’s geheel op zichzelf, maar ik beschouw ze ook als het beste eerbewijs dat ik Park Frankendael en het Flevopark ermee kan brengen.’

De foto’s van Koos Hageraats zijn op 12 en 13 november te zien en te koop op de expositie IN CONTROL. Op deze expositie is ook het werk te zien van drie andere fotografen uit Oost: Rogier Alleblas, Saskia van den Boom en Sabine Plamper.

  • Opening van de expositie op zaterdag 12 november van 16.00 tot 21.00 uur.  Finissage op zondag 13 november van 13.00 tot 18.00 uur.
    Zamenhofstraat 150, Unit 07, Amsterdam-Noord, makkelijk bereikbaar met Pont F1 vanaf het Azartplein in Oost.