Met een koptelefoon op volg je een zorgvuldig uitgestippelde route door de wijk om te luisteren naar verhalen van rouw die corresponderen met de betreffende locaties. Rouw is het nieuwste werk van theatermaakster Marte Boneschansker. Het gaat in première bij het Plein Theater op 4 november.

Rouw gaat over verlies. Over dat wat verdwijnt en voorbij gaat. Over de dood, maar ook over verbroken relaties, verloren vriendschappen en het verlies van banen, lichamen en landschappen. Hoe gaan we om met het einde? Hoe maken we meer ruimte voor rouw?

Met een koptelefoon op loop je in negentig minuten door Oost langs plekken van verlies. Luisterend naar verhalen van buurtbewoners kom je even heel dicht bij de rouwpraktijk van deze mensen. ROUW is een wandelende audiovoorstelling over dat wat niet meer is. Marte – die het afgelopen jaar zelf door een rouwproces ging – onderzoekt zo hoe we door collectief te rouwen, troost kunnen vinden bij elkaar.

The body keeps the score

Ons lichaam slaat trauma, verdriet en angst op: The body keeps the score. Via lichaamswerk en beweging kunnen we die emoties doorvoelen en loslaten. Yoga, dansen, maar ook zoiets eenvoudigs als wandelen helpt ons te rouwen en te verwerken. Lopen is denken met je voeten, iets een plek geven zonder taal. Geïnspireerd door denkers als Bessel van der Kolk en Rebecca Solnit is ROUW een wandelende ervaring in de publieke ruimte. Door het publiek tijdens de voorstelling te laten wandelen onderzoekt Marte hoe we vanuit een fysieke ervaring onze zintuigen kunnen aanscherpen om zo de verhalen dieper te laten raken. De muziek van Vos van der Noordt creëert een meditatieve, ritmische cadans. Al lopende luister je zo naar de rouwpraktijk van anderen en daal je dieper af in je eigen verlies.

Het Jaar van Rouw

In opmaat naar de voorstelling startte in maart 2022 Het Jaar van Rouw, een programma of vrouwcommunity voor iedereen vanaf 18 jaar waarin de stadia van rouw (ontkenning, woede, onderhandeling, depressie en angst) centraal staan. Aan de hand van nieuwe en oude rituelen werd ruimte geschapen voor gedeeld verlies en onderzocht ze samen met de deelnemers en verschillende creatieve makers, zoals OTION, Bart van de Woestijne en Joske de Koning, de verschillende gezichten van rouw. Het bleek een bron van inspiratie voor de uiteindelijke voorstelling. Op het bijbehorende Instagram-kanaal (@hetjaarvanrouw) is te zien welke gasten en thema’s de revue gepasseerd zijn. En worden ook rouwverhalen van deelnemers gedeeld.

  • Rouw, van 4 tot en met 27 november elke vrijdag, zaterdag en zondag.
    Start elke 10 minuten tussen 16.00 en 19.00 uur
    Duur wandeling: 90 minuten. Start bij het Plein Theater.
    Tickets