Home Groen In de Hortus bloeit 65-jarige agave

In de Hortus bloeit 65-jarige agave

0

In de Hortus Amsterdam hebben ze er de hele lente en zomer naar uitgekeken: maar nu bloeit de Agave. Een Agave americana uit de collectie van de plantentuin is dit voorjaar begonnen met het bloeiproces en dat betekende wekenlang wachten op de metershoge bloei.

De Agave americana die in april startte met groeien, is nu eindelijk begonnen met de echte bloei. Bovenin de bijna 5 meter lange bloemstengel zitten verschillende bloementrossen. De eerste bloemknoppen van de onderste trossen zijn opengegaan, en dit zal langzaamaan naar boven doorgaan totdat over een week of vier alle bloemen zijn uitgebloeid.

Trage groei en bloei
Agaves groeien vrij traag en bloeien pas na vele jaren. Daarom heet de Agave americana ook wel Century plant, omdat ze een leeftijd van 100 jaar kunnen bereiken. En ergens in dat leven gaan ze bloeien. De plant in de Hortus is naar schatting 65 jaar oud. Helaas is het ook slecht nieuws, want na de bloei sterft de Agaveplant af. Gelukkig is het niet de enige Agave in de Hortus, er zijn nog twee leeftijdsgenoten aanwezig, die nog niet aan de bloei zijn begonnen.

Het verhaal van de Agave kun je beluisteren op de podcast pagina van de Hortus