Home Overzicht Oetewalerbrug kan er weer even tegen

Oetewalerbrug kan er weer even tegen

0

De fundering van de Oetewalerbrug is in slechte staat. Daarom wordt de brug over enige tijd vervangen. Sinds begin december mocht zwaar verkeer richting Diemen de brug niet over en reed de tram stapvoets. Bussen werden omgeleid. In afwachting van een nieuwe brug is de huidige de fundering van de negentig jarige brug verzwaard. Twee dagen was de brug daarvoor helemaal afgesloten voor vracht- en autoverkeer. Nu is alle verkeer in beide richtingen weer mogelijk.

Corrie Groen | Foto Corrie Groen

Zaterdagochtend vroeg werd begonnen met de werkzaamheden om een steunconstructie in de fundering van de brug aan te brengen. Allereerst freesden de werkers twee cilinders uit het wegdek. Door dat gat boorden ze stalen buizen tot op de tweede zandlaag. In die buizen brachten ze een dunnere buis aan en de daartussen ontstane ruimte injecteerden ze met met grout, een soort beton. Om geluidsoverlast voor de omgeving tegen te gaan zijn de buizen in de grond geboord in plaats van gedrild.

De fundering van de Oetewalerbrug is verzwaard

Het werk verliep voorspoedig. Zaterdagavond omstreeks half negen werd het laatste gat zorgvuldig gedicht. Daarna moest nog een bekisting verwijderd worden. Zondagmiddag om drie uur werd het werk hervat. Hekken werden hier en daar al weggehaald, maar de  betonplaat tussen de tramrails in het voorsorteervak moest nog worden teruggeplaatst. De plaatsing had meer voeten in de aarde dan je verwacht. De plaat moet stabiel en zonder opstaande randen in het wegdek liggen. Telkens ging de plaat weer omhoog om grint uit de bak te scheppen. Toen dat was gelukt, werden de open randen tussen de rails weer opgevuld met het grint dat er eerst was  uitgeschept.

Zondagavond om zeven uur is de brug weer voor alle verkeer vrijgegeven.