Home Overzicht Invloed expats op Amsterdamse woningmarkt neemt af

Invloed expats op Amsterdamse woningmarkt neemt af

0
Foto Abel Ponger

Amsterdam werkt als een magneet voor expats; een overzichtelijke stad met alle faciliteiten, een hoge levensstandaard, goede scholen, een breed cultuuraanbod en veilig. Het zal je dan ook vast niet zijn ontgaan dat deze groep de afgelopen jaren heel actief, soms bijna dominant, aanwezig was op de Amsterdamse woningmarkt, ook in Oost.


Willem Schilder houd je op de hoogte van de ontwikkelingen op de woningmarkt in Oost

 

Dit vooral dankzij de zogenaamde ‘expatregeling’ waarbij expats genieten van een belastingvoordeel; over bijna een derde van hun loon betalen ze geen belasting! Hierdoor konden ze gemakkelijker manoeuvreren in de krappe Amsterdamse woningmarkt tegenover een Nederlandse woningzoeker. Vooral alleenstaanden en starters werden hierdoor verdrongen op de woningmarkt.

Maar… we merken dat er een verschuiving gaande is. Waar expats zich voorheen vooral op de koopmarkt richtten, zien we dat ze nu vaker voor huurwoningen kiezen. Als gevolg van de momenteel economisch en politiek heersende onzekerheid kiezen ze liever voor een minder permanente en financieel ingrijpende optie.
De huurprijzen van appartementen, kamers en studio’s zijn de afgelopen maanden hierdoor weer fors gestegen waardoor de betaalbaarheid en beschikbaarheid onder druk komt te staan. In de ‘midden huur’ (tot 1.500 euro) is er zelfs bijna helemaal geen aanbod meer. Amsterdam behoort daarmee ondertussen tot de top 3 van de hoogste huren van Europa waar een tweekamerappartement gemiddeld 1.641 euro per maand kost.

Echter… biedt de stormloop op de huurmarkt goede kansen voor potentieel kopers. In Amsterdam zijn er dit kwartaal (Q3-2022) 8,2 procent minder woningen verkocht ten opzichte van een jaar eerder. Door de verminderde vraag wordt het aanbod dus weer wat ruimer. Hierdoor komen de transactieprijzen ook onder druk te staan en nemen ze zelfs lichtelijk af. Dit geeft kopers weer meer kans en ruimte om te onderhandelen en om een woning te vinden die bij ze past.

Kortom, een goed moment om op zoek te gaan naar je droomwoning!